Автобусът на Джеси

Автобусът на Джеси

Има хора, от които не спирам да се възхищавам. За разлика от инертната и невежа посредственост, която и в нашата дигитална епоха властва по света и у нас, те изпитват нестихващ глад към всичко ново. В състояние са да черпят вдъхновение буквално отвсякъде и са с нагласата да опитват онова, което не представлява интерес за повечето хора. Те разнопланово взаимодействат с живота като цяло, интересно им е всичко – музика, спорт, философия, история, архитектура… Разностранните им влечения ги правят нешаблонни, а жаждата им за знания им позволяват да генерират непрекъснато свежи идеи и подходи от различни сфери.

Доказателство за това е историята на Джеси Липскин. Момичето разглеждало предложенията за стоки втора ръка на eBay (сайт за онлайн търговия, на който стоките се предлагат или по определена цена, или на търг – купува този, който предложи най-високата цена), когато погледа и се заковал на снимките на един стар автобус. Това бил модел GMC 1966.

Същият, който терориста Хаурд Пейн взима със заложници в екшъна “Скорост”. Възможно е и да сте го гледали – той е произведен през 1994 г., режисьор е Ян де Бонт, в главните роли на полицаите са Киану Рийвс и Денис Хопър.
Очарователната млада дама била голям фен на екологичния начин на живот.

След като видяла документалния филм ”Войнът Боклукчия” (2007 г.) за невероятния архитект Майкъл Рейнолдс и неговите идеи за задоволяващи нуждите на обитателите си къщи, построени само от рециклирани отпадъци, се родил и нейния проект: подвижен и щадящ природата дом. За нея това било идеалното решение за близкото бъдеще – ще може да пътешества и да изследва нови места, да поддържа природосъобразния си и вегетариански начин на живот.

old-bus-redesigned-mobile-home-jessie-lipskin-33
А нещо отвътре и подсказвало, че точно това разпадащо се транспортно средство, което зърнала на eBay, може да превърне копнежа и в реалност. Джеси незабавно изпратила своята оферта за закупуване на автобуса.
Джеси признава, че най-трудното за нея е било да открие хора, които да и помогнат с преустройството на автобуса в дом на колела.


– Аз обичам да правя разни неща с ръцете си, но нямам опит с водопровод, електричество, дърводелство, които ми бяха необходими за осъществяване на проекта – споделя Джеси. – Сериозен проблем бе и това, че тази работа се различава много от изграждането на дом, който е фиксиран на едно място. Аз непрекъснато трябваше да отчитам неговото движение, а ъглите на автобуса и прозорците, направени в наклонен стил, пречеха при проектирането на най-доброто разположение на елементи. Проблем бе и обработката на огънатите дървета. Всичко това отне време.


Но Джеси не се предала. И автобуса точно след три години работа върху него, се превърнал в дом, който момичето днес обожава.
Коридорът го украсява картина с маслени бои.


А това е поглед от кухненската зона към главната спалня.


Дълго време е търсела подходящи щори. В спалнята е поставила кадифени завеси.


Пейка с възглавници за сядане.


Малка библиотека в края на спалнята.


Част от гардероба.


Кухня с малък хладилник.


Огромно огледало в банята.

Подът е дървен със специална дренажна система – чрез нея използваната вода отива към резервоар, разположен под автобуса.


Историята на Джеси ни показва, къде е скрита тайната на успеха, независимо за какво той ни е нужен. Това е да имаш добра идея. Да си открит към всевъзможни експерименти. Да можеш да сменяш подходи и решения, да търсиш и намираш необичайни съчетания на елементи.

Да вярваш, че си способен да се справяш с препятствията, които неизбежно ти предлага живота. Да си целеустремен и упорит, да виждаш перспективи там, където другите забелязват само проблеми.
И никога да не се предаваш!