Автомобили ще четат мислите ни

Автомобили ще четат мислите ни

 

 

Изкуственият интелект навлиза във всички области на живота ни. Наскоро писах на сайта за новата кола без волан и педали на General Motors, която ще се появи на пазара след броени месеци. Тя ще е напълно автономна, а човека ще е вътре в нея единствено в ролята си на пътник. Качва се, избира маршрута и тя го закарва на пожеланото място.
Но за неопределен период от време освен напълно автономни коли, без шофьори, ще се движат и полуавтономни. Много хора, сред които и моята скромна личност не биха искали да се лишат от това удоволствие – да управляват автомобила си сами.


Впрочем по-правилно е да напиша “електромобила” – скоро колите с двигатели с вътрешно горене (бензинови и дизелови) ще бъдат забранени в много държави. Мъдри политици, загрижени за чистотата на въздуха, подготвят съответни закони и общественото мнение в страни като Норвегия, Холандия, Франция, Великобритания, Германия, Индия… Чрез непосилни данъци собствениците им ще бъдат принудени да се отърват от тях – най-вероятно ще ни ги пробутат на нас, източноевропейците, както вече направиха със старите си коли. За да продължим да замърсяваме природата си, както успешно го правим и сега в собствената си държава.


Но да се върнем на темата: в бъдеще най-вероятно ще има два типа електромобили – без и с волан и педали. А колата, която може не само да пътува сама, но и да се управлява от водач, ще е доста по-различна от сегашните ни представи за нея. Ще може да ни чете мислите например. Учени в изследователския център на корпорацията Нисан (Nissan Research Center) създадоха непозната доскоро система специално за автономни автомобили. За да постигнат това те потърсиха и вече готови решения, които се използват в медицината.


Технологията Brain-to-Vehicle (B2V), сътворена в Nissan Research Center, чете мислите на шофьора. И затова знае във всеки момент, какво замисля да направи той. Сама свършва това, като го изпреварва. Шофьорът си слага удобна шапка, а електрониката в нея получава информация непосредствено от неговата глава. Тя непрекъснато измерва и дешифрира активността на кората на главния му мозък и праща информация на изкуствения интелект, монтиран в колата.

Благодарение на B2V автономният автомобил знае, какво и кога се готви да предприеме във всеки момент един водач. Например внезапно той се сеща рязко да завърти волана, да натисне педала на газта или на спирачките. След като е установила неговите намерения, системата сама ги прави мълниеносно. Тя действа с 0,2 – 0,5 секунди по-бързо, отколкото на това е способен шофьора. В извънредна ситуация точно тези частици от секундата придобиват ключово значение.

Ако колата се движи със скорост 60 км/час например и внезапно изскочи човек или препятствие, то реакцията на машината на натискане на педала ще съкрати спирачния път с 3-8 метра. Това може да спаси човешки живот.
Благодарение на множество суперсъвременни датчици и сензори изкуствения интелект на колата ще получава огромна и важна информация не само за това, което замисля водача, но и за всичко, което се случва на пътя.

Хората на Нисан са се сетили и за още нещо: усещанията на самия шофьор. И затова те не се ограничават само до зоната на безопасността, а се стремят да му доставят допълнително удоволствие.
Немалко от нас си представят автономното шофиране като дейност, при която човека няма да има никакъв контрол над колата. Посредством технологията B2V се случва точно обратното: ние я управляваме  чрез сигнали на мозъка си.

Нямаме други грижи и точно затова шофирането се превръща в невероятно удоволствие. Системата разбира и в какво настроение сме – ако сме уморени например от пътуването, тя незабавно ще промени стила на шофиране, ще пренастрои всички режими на работа на колата в синхрон с нашите желания.
Освен това посредством тази технология около шофьора може да се създаде виртуална реалност, която да понижи нивото на стреса му.


Възможностите на Brain-to-Vehicle бяха демонстрирани на изложбата Consumer Electronics Show, която се проведе през януари тази година в Лас Вегас. Тя е част от една цялостна програма на компанията – Nissan Intelligent Mobility. Нейната задача е да помогне на хората да се преместят в един много по-автономен и удобен свят, наситен със съвремени научни достижения.


Революционната технология Brain-to-Vehicle реално ще позволи на шофьора да управлява колата с мислите си. И не само това – според експерти тя има невероятни перспективи. Те я разглеждат като своеобразна базисна платформа, на основата на която ще се появат нови открития, полезни и за много други области на живота ни.