Автомобилът, който не се нуждае от бензин

Автомобилът, който не се нуждае от бензин

https://f.vividscreen.info/soft/1a2a555dbc931daecf42e4aea1c64ecb/Couple-And-Yellow-Chevrolet-wide-l.jpg

Една от ясно забелязващите се тенденции е безвъзвратното залязване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и идването на тяхно място на електромобилите. Все повече са страните, които планират прекратяване на продажбата на старите автомобили и непоносими данъци за тези, които няма да пожелаят да се разделят с тях.
А производителите вече ни подготвят за своя преход от традиционния автомобил, работещ с бензин или дизел, към електрическия. След броени месеци на пазара ще се появат електромобили, за които вече се приемат предварителни заявки. Сред тях са Porsche Taycan, BMW i4EV, Audi e-tron GT и др.
Несъмнено електромобилите имат редица преимущества пред колите, които сега шофираме. Но навлизането им определено няма да е толкова лесен процес, както може би на пръв поглед  изглежда на някого. Един от сериозните проблеми, пред които сега се изправят производителите на електромобили, е тяхната подръжка. Оказва се, че само около три на сто от сега работещите като автомеханици, са в състояние да се намесят успешно, ако нещо се повреди в електромобила. И ако днес те повсеместно се продават, то няма да има кой да ги обслужва.

Нещо повече: забелязва се съпротива сред автомеханици – те не желаят да усвояват нови знания и умения, тъй като идването на електромобилите ще доведе до голяма безработица сред тях. Причината за това е, че те изискват много по-малко грижи, а плановите технически прегледи при тях са по-редки.
Няма да е лесно и за много хора, свикнали с автомобила, ползващ за гориво бензин или дизел, да се справят веднага и с електромобила. В мрежата стана популярен клипа с една мила дама, която се опитва на бензиностанция да зареди своя електромобил Tesla Model S с бензин. Тя обикаля около колата и се опитва да открие капака, водещ към резервоара. Отваря и багажника, за да постави там зареждащия шланг. Но нещо не се получава и младата дама е  в пълно надоумение.
Ситуацията разрешава шофьор от съседен автомобил, който и обяснява, че нейния електромобил е невъзможно да бъде зареден с бензин. А младата дама остава невероятно изненадана от получената информация…