Ако искаме да сме здрави, те трябва да са на трапезата ни

Ако искаме да сме здрави, те трябва да са на трапезата ни

В разгара на лятото сме. А това освен слънце и море, означава и изобилие от свежи домати. Радостно е, че покрай произведените в Турция, Испания, Холандия, Полша и други знайни и незнайни държави домати, които доскоро бяха завладяли пазара ни, вече по-лесно се откриват и нашенски. И поне за мен те са без конкуренти по качество, сладост и аромат.
Но не е само това: българските домати са невероятно полезни за здравето ни! Те са направо една истинска аптека – когато ги похапваме, ние доставяме на организма си витамини от групите А, В, С и К, както и витамина РР (никотинамид). Зареждаме го с безценните за работата на клетките ни магнезий, мед, тиамин, фосфор, калий, соли на фолиевата киселина…
Доматите са невероятно мощно противораково средство! Съдържащите се в тях антиоксиданти и противовъзпалителни съставки ни защитават от онкологични заболявания, като се борят със свободните радикали. Специалисти изтъкват, че активното потребление на домати намалява с 45 на сто опасността от поява на рак в бъбреците при жените. Ликопенът, който придава червения цвят на доматите, защитава мъжете от рак на простатата. Нещо повече: има данни, че ликопена забавя и даже спира развитието на вече установен рак на простатата.

Доматите помагат да се изгражда защита в организма ни и срещу други опасни видове рак – на ларинкса, на гърдите, гърлото, хранопровода, устната кухина, гръбначния стълб, белите дробове, стомаха, дебелото черво, яйчниците… Едно от обясненията защо раковите заболявания са по-рядко срещани в средиземноморските страни е, че там ядат много домати.
Витамините А, Б, С и калия в доматите са направо балсам за сърцето ни! Те, както и ликопена разрушават мастните натрупвания в артериите, укрепват ги, увеличават притока на кръв и така работят за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания.
Особено полезни са доматите за диабетици – хрома в тях регулира равнището на захар в кръвта. При това те съдържат малко количество въглехидрати и много фибри, което също е добре за хора с диабет – така се поддържа безопасно равнището на захарта им.
Учени са забелязали, че съединението томатидин стимулира ръста на мускулите, увеличава мускулната сила и издръжливостта. То защитава мускулите на човека от изтощение и атрофия.
Доматите подобряват зрението ни благодарение на витамините А и С, а други антиоксиданти в тях пазят очите ни от вредното въздействие на ярка светлина.
Те са богати и на калций, а това означава, че охраняват костите ни. За това помага и съдържащия се в тях витамин К, който укрепва костната тъкан, като стимулира производството на протеин, подсилващ калция в костите. Отново трябва да се сетим и за ликопена, който пък предотвратява намаляването на костната маса. Ето защо с нарастване на възрастта, трябва да наблягаме повече на доматите – те са наш съюзник срещу много неприятната остеопороза например.
И с това далеч не се изчерпват хубавите неща, които ни даряват прекрасните домати! Ако човек има проблеми със съня, то е добре преди да си легне да изпие чаша доматен сок – тогава здравия сън ще му е гарантиран. Чашата доматен сок ще помогне и на човека с разширени вени.
Ликопенът е нашия бодигард не само срещу рака, но допринася и за нашата красота. Той неутрализира вредните молекули, които се образуват на кожата ни, когато тя е подложена непремерено на въздействието на слънцето. Способен е да намалява степента на разрушаване от слънцето на митохондриалната ДНК на кожата – източниците на енергия в клетките. Когато те се рушат, кожата бързо старее, създават се условия и за поява на рак на нея. А доматите забавят възникването на бръчки, помагат на кожата да съхрани своята младост и еластичност, правят я здрава и красива. Витаминът А, на който е богат домата, придава на косите ни сила и блясък, като същевременно укрепва ноктите и зъбите ни. А добре е да знаем, че за разлика от полезните вещества, които ги има в други плодове и зеленчуци, ликопена има голяма биодостъпност и след термична обработка на доматите.

Те няма да навредят, а само ще ни помогнат да имаме и стройна фигура. Доматите са нискокалорични – в 100 грама има едва около 20 калории. А при това съдържат много фибри. Така те помагат да се утолява глада и затова са ни много нужни, ако сме решили да отслабваме.
И това далеч не е всичкото хубаво, коаето може да се каже за този продукт на природата. Доматът съдържа в достатъчно количество и серотонин, който не случайно определят като хормона на щастието. Играе много важна роля в регулирането и на нашата сексуалност – когато го похапваме ние отпускаме, става ни хубаво, губим срамежливостта си, нараства половото ни желание… Не случайно французите са наричали домата “ябълка на любовта”.
Заради уникалните им качества невероятно полезните и вкусни домати трябва да са на трапезата ни. И колкото по-често си хапваме от тях, толкова по-добре ще се чувстваме.