За да имате блестяща кариера, ще трябва да спортувате

За да имате блестяща кариера, ще трябва да спортувате

 

Всеки нормален човек (но подозирам, че това се отнася и за останалите) мечтае да се реализира в живота. А това означава преди всичко в професионалната област, на която посвещава по-голямата част от времето си. Иска да бъде уважаван, с него да се съобразяват, да расте в служебната йерархия. Да бъде високо ценен и труда му да бъде достойно заплащан.
Но не при всички мечтата се осъществява. И една от причините за това се оказва, че тези хора не спортуват.

Дългогодишните тренировки са един от факторите, който подценяваме, когато става дума за професионалната ни реализация. Но точно той в наше време може да има съдбоносно значение за провала или успеха в нея.
Причината за това е, че спорта формира много важни личностни качества и навици, които точно сега, в нашата дигитална епоха, стават все по-търсени от работодателите.

Става дума за целеустременост, дисциплинираност, инициативност, гъвкавост, психическа издръжливост, умение да се работи в екип, да се поставят и точно изпълняват задачи, да се управлява времето…
В Корнелския университет – частен университет, който се намира в американския град Итака, Ню Йорк и е основан през 1865 г., проведоха любопитно изследване. И така установиха, че хората, които са се занимавали със състезателни видове спорт в гимназията, имат по-успешна кариера.

Те са високо оценявани от техните работодатели. Те разчитат на тях, защото те са по-уверени в себе си и имат по-голямо самочувствие в сравнение със връстниците им, които не са спортували активно.
На хората, които са свикнали вече на взаимодействие в екип, им е по-лесно да се координират със своите колеги в работата, да влияят на другите, да приемат критика. Те са по-склонни да жертват част от своята индивидуалност в името на успеха на екипа.


Забелязано е, че хората, които са тренирали в отбор, много по-леко се справят със стреса във финансовата сфера например. Затова финансовите организации търсят да наемат бивши или сегашни спортисти – на тях спорта им помага да се адаптират успешно към постоянния натиск и конкуренцията в тази област.
Но и индивидуалните видове спорт – като бягане, ски, плуване и други, формират много ценни качества у спортиста. Те го правят много по-мотивиран, издръжлив, способен да бъде лидер в сравнение с тези, които не са свикнали с упорити тренировки.

Спортистите са по-дисциплинирани и концентрирани на конкретни задачи. Те се научават на нещо изключително значимо: в живота има успехи, но и провали и трябва да си готов да ги посрещнеш. Важното е да не се отказваш – целта, която преследваш ще постигнеш, ако не се предаваш.
Така, че ако искате да имате блестяща кариера, ще трябва да спортувате – активно и без да прекъсвате, независимо от възрастта си. Това, което ще ви даде спорта, като развити личностни качества, никой друг няма да е в състояние да го направи на планетата.


А това е Самайя и тя е само на 6 годинки. Живее в Бруклин. Но вече е истински магьосник в баскетбола, защото много иска да бъде суперзвезда. И точно защото неуморно работи за това, то несъмненно ще се случи.
Със сигурност Самайя няма да има проблеми и с бъдещата си професионална кариера. С каквото и да се заеме утре това хлапе, спорта ще и осигури пътя към върха.