Ако това го има на трапезата ви, то сърцето ви е в опасност!

Ако това го има на трапезата ви, то сърцето ви е в опасност!

Вероятно помните каква е ролята на сърцето ни, за това да сме живи. Движението на кръвта ни, посредством което всяка наша клетка получава храна и кислород, е възможно благодарение на него. В обратния си път кръвта прави и още нещо много важно – отнася от клетките различните шлаки, които се образуват при тяхната дейност. И целият този процес изисква сърцето ни да е здраво и работоспособно.

Затова, ако възникнат проблеми с дейността му, то риска от преждевременна смърт си е напълно реален.
Много са факторите, които застрашават нашето сърце – пушене, мазнини в кръвта, високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, стрес, обездвижване… А за да се появат те, следователно и сърцето ни да се окаже в опасност, много зависи от това, което поставяме на трапезата си.

Ето някои от продуктите, които не бива да ги има на нея, за да работи безупречно нашето сърце.

колбаси, промишлено обработено месо
Те са истинска отрова за сърцето ни – най-вече заради съдържащите се в тях наситени мазнини.В тях има и натрий, който повишава кръвното, а оттам страда и сърцето ни. Няколко тънки резенчета колбас съдържат половината от допустимата доза натрий за денонощие.

 

пържени ястия, хамбургери
Ако си хапваме често пържени картофки, пилета и други подобни ястия, то няма защо да се учудваме, че сърдечносъдовата ни система ще “скърца”. Причината е, че в процеса на приготвянето им се появяват трансмазнини, които увеличават “лошия” холестерол в кръвта ни и намаляват “добрия” холестерол.

От това непосредствено страда сърцето ни. Проучвания сочат, че хора, които ядат пържени картофки повече от два пъти в седмицата са и с два пъти по-висок риск от преждевременна смърт. В тях има много вредни вещества и почти нищожни количества полезни.

всички продукти, съдържащи захар
Неслучайно я наричат “бялата отрова”. Тя е виновник за появата на излишни килограми, повишение на холестерола, диабет. Затова, ако имате (недай си Боже!) вече проблеми със сърдечносъдовата система, не докосвайте бонбони, шоколади, всевъзможни сладкиши, бисквити, бял хляб и прочие продукти, съдържащи захар. В комбинация с наситените мазнини, които със сигурност използват производителите, това е страхотно изпитание за сърцето ви.

сол
Ако в храната ни има твърде много сол това води директно до сърдечна недостатъчност. Световната здравна организация препоръчва да се консумира не повече от 5 грама сол на ден. Но реално организма ни се нуждае от не повече от 2-3 грама сол дневно. Добре е да помним: солта повишава налягането на кръвта и води до сърдечни пристъпи.

 

безалкохолни напитки
С тях ние получаваме над 400 калорий дневно – два пъти повече от това, което може да преработи организма ни. Ако човек е привикнал към тези свръхопасни напитки, то при него расте вероятността от развитие на метаболичен синдром – комплекс от нарушения, които водят до сърдечен пристъп, инфаркт, инсулт, смърт.

 

А кутийките, в които се предлагат повечето от тези напитки, се правят от опасния химикал бисфенол-А. Той се сочи като един от основните причинители на сърдечни пристъпи. Учени от медицинския колеж на Националния университет в Сеул доказаха непосредствената връзка между бисфенол-А и твърде опасна промяна в ритъма на сърцебиенето.

храни, които съдържат опасни съставки
Промишлено приготвените храни и напитки са тъпкани с консерванти, подобрители, набухватели, подсладители, оцветители, стабилизатори… И почти всички от тях са изключително опасни за сърцето ни. Такива са Е-220 – серен диоксид (унищожава витамин В1, който е много необходим за нормалното функциониране на сърдечносъдовата ни система), Е-338 – фосфорна киселина (предразполага към сърдечни заболявания), Е-621- мононатриев глутамат (подобрител на вкуса, масово се използва от вериги за бързо хранене, макар опасно да учестява сърдечния ни ритъм) и др.

Онова, което не изисква, кой знае какви усилия от нас, е да не допускаме тези продукти до трапезата си.
Ако, естествено, държим сърцето ни да е здраво и да работи като класически швейцарски часовник.
Или другояче казано – да сме живи.