Акупунктура за домашния любимец

Акупунктура за домашния любимец

Собствениците на кучета и котки знаят, че и те са уязвими към всевъзможни болести, както и ние, хората. И при домашните любимци се срещат диабет, ставни заболявания, алергии и пр. Те нерядко попадат в лапите на различни инфекции, имат стомашни и дихателни проблеми и т.н. И когато забележат симптоми на някакво заболяване, собствениците им основателно се обръщат към ветеринари, които им изписват различни лекарства.

Но така, както при нас хората, така и при домашните любимци всевъзможните илачи могат да доведат до нежелани странични ефекти върху здравето на котката или кучето.

В Китай решават този проблем с нетрадиционни методи за лечение – като акупунктура например. През 2013 година в Шанхай е открит неврологически и акупунктурен оздравителен център, специализиран за лечение на кучета и котки. За четири години тук са излекували повече от 2000 домашни любимци!

Акупунктурата (от лат. acus – игла и punctura – убождане) е практика на поставяне и манипулиране с игли в определени точки на тялото. Тя е част от древното китайско изкуство за лекуване на тялото и душата.

Официалната медицина се отнася с подозрение към акупунктурата. Но не може да се отрече, че има немалко хора, които са разрешили здравословните си проблеми благодарение точно на нея.

Днес все повече китайци се обръщат към акупунктурата, за да облекчат болките на любимите си кучета и котки. Сред тях е и Уанг. Той е на 74 години и е завел своята котка на преглед в клиниката за акупунктура на котки и кучета. Уанг твърди, че след четири процедури котката му, която преди това е имала силни болки, ходи, скача и дори се бие с други котки.

Специалисти от клиниката смятат, че акупунктурата – вмъкване на дълги, фини игли в тялото на определени места, известни като меридиани, стимулира кръвообращението, а чрез него идва и изцелението. Неслучайно акупунктурата е била използвана във ветеринарната практика в Китай в продължение на хиляди години за лечение на много заболявания.

Една сесия в Шанхайския център за неврология и акупунктура в Шанхай, струва 39 долара и продължава около 45 минути.
Според специалисти в центъра около 80 на сто от пациентите им, са показали подобрение след лечението.