А истинската причина старателно я скриват от нас

А истинската причина старателно я скриват от нас

https://p5.focus.de/img/fotos/crop376370/1172713707-w1200-h627-o-q75-p5/Bettler-Armut.jpg

Това, че има растяща криза на доверие към управляващите от страна на управляваните у нас е нещо, което не може да бъде маскирано от щедро заплащани медии. А и от обслужващи елита социологически агенции, които ловко манипулират с  данните за обществените нагласи. Тази криза се проявява не само в нестихващите протести – забележимо е  отчуждението на все повече българи от самата държавност, която за тях е приватизирана от корумпирани властимащи и олигарси.

Естествено на тези образи им дреме, какво си мисли „некачественият човешки материал“, стига да не се прекрачва границата, която би застрашила придобитото им имане, а и бъдещата им плячка. И това се отнася не единствено до тези, които днес са на власт, но и за онези, които вече са били на държавната трапеза и  неистово мечтаят да се върнат отново при нея. Неслучайно по протестите звучат лозунги и се мяркат представители на всевъзможни партийки и организации, които са пряко съпричастни в съсипването на Родината ни през последните три десетилетия. Както и на хора, превърнали режисирането на всевъзможни демонстрации, окупации и т.н., в свой изключително доходен занаят.

Всички те, които сега паразитират върху задълбочаващото се недоволство на обикновените наши съграждани,  най-старателно скриват основната причина, която е на път да взриви и страната ни. На тях им е пределно ясно, че красивите думички, с които кичат днешната реалност – демокрация, пазарна икономика, свободно общество на равните възможности и т.н., не променят същността на социалната система. Тя си остава  капиталистическа, в която шепа хора притежават богатствата, а останалите оцеляват, доколкото могат. Точно това задълбочаващо се социално неравенство изкарва хората на протести по света и у нас, ще ги извежда и в бъдеще по улици и площади.

На 18 юли т.г. генералният секретар на ООН Антониу Гутериш произнесе слово по повод  102-ата годишнина от рождението на покойния Нелсън Мандела – първият чернокож президент на Южна Африка. В него той заяви, че 26 човека владеят половината от всички богатства на планетата. В същото време огромната част от човечеството – над 70 на сто, тъне в невероятна мизерия и живее в условия на растящо социално неравенство. Споменавам този извод на несъмнено добре информирания шеф на международната организация, защото същата е и картината в днешна България. Шепа олигарси си присвоиха националното богатство и вече три десетилетия определят съдбата ни. На тяхно разположение е целият държавен ресурс – полиция, жандармерия, съдебна власт, министерства…. Ако си мислим, че ние избираме, кой да ни управлява утре ще сгрешим – истината е, че в крайна сметка това решават пак други, българи и чужденци, разполагащи с несметни богатства.

https://krytykapolityczna.pl/file/2018/11/bogaty-ubogi-1680x880.jpg

Според  Антониу Гутериш пандемията от коронавирус е открила печален разрив между собствени интереси и интереси на обществото. Тя подобно на рентген  е посочила „фрактури в крехкия скелет на изградените от нас общества“. Показала е, че „навсякъде има заблуди и лъжи… мита, че всички сме в една и съща лодка“. Според него истината е, че „едни са в суперяхти, а други се хващат за плаващи обломки“. Антониу Гутериш прави извода, че предишния модел на социален договор в съвремения свят е престанал да работи и предлага да бъде създадено ново, справедливо устройство на света.

Добро пожелание, но неосъществимо в рамките на тази социална система, в която попаднахме и ние. Ако това се случи то ще означава и края на капитализма, който съществува и функционира точно благодарение на социалното неравенство. И никакъв социален договор не е в състояние да промени това статукво – за това ще е нужно кардинално решение: смяна на самата система.

А социалните протести са своеобразен клапан, от който изскача натрупаната негативна енергия на хората. После умората и отчаянието от несбъднатите надежди си казват своето – те ще приключат. Олигарсите ще са отново по резиденциите и яхтите си, а ние простосмъртните пред екраните, за да промиват  мозъците ни.

За да  получим поредната си порция духовен наркотик и така да забравим за него – за все по-задълбочаващото се социално неравенство.