Бедните – по-бедни, богатите – още по-богати: част 2

Бедните – по-бедни, богатите – още по-богати: част 2

 

 

Цели 15 години Тома Пикети и неговия екип от 30 сътрудника обработват купища информация от последните три века. За да разберат, че капитализъм и социално равенство са две несъвместими понятия. Впрочем Тома щеше да си спести много ресурси, ако просто беше се зачел внимателно в трудовете на гениалния Карл Маркс. Но той поне честно си признава, че се опитвал да го направи, но не е успял – твърде сложен за него е Маркс…


Излиза, че ако искаме да не сме в капана на мизерията, трябва да потърсим собствен път за финансова стабилност. Просто защото никой друг, освен нас самите, не е заинтересован това да се случи. Дали ще се почиваме в многозвезден комплекс или ще се ровим в кофата за боклук, е въпрос и на личностна стратегия. Ако инвестираш в собственото си развитие, овладяваш знания, навици и умения, които ще са нужни на света в следващите десетилетия, то имаш далеч повече шансове за спокоен и приятен живот, отколкото ако не правиш това.


Преди време в една анкета запитаха британците, на кого биха искали да подражават децата им? На първо място те поставиха член на семейството, на второ – Ричард Брансън, а на трето – Исус Христос.
Човекът, изпреварил Исус в това проучване е британски предприемач, днес известен най-вече с групата си “Върджин” (девствен, девствена).

Ричард няма много богати родители и не е завършил дори средно образование. Той напуска училище като тинейджър, за да издава собствено музикално списание – “Стюдънт”. Едва 20-годишен основава компания за изпращане на музикални записи по пощата, две години по-късно се появява и звукозаписната му фирма и музикалния му магазин в Лондон. Регистрира и марката Virgin Records.

Името му подсказва една от неговите първи сътруднички, която признава: „Ние всички сме девствени в бизнеса“. Натрупва много пари от каталожна търговия на евтини грамофонни плочи – първата е на Майк Олдфийлд, от която са пласирани над 5 милиона копия. През 1992 г. Ричард продава музикалната си компания на Thorn-EMI за някакви си 500 милиона британски паунда. Но си запазва марката. Днес „„Върджин груп“ е конгломерат от около 400 компании с различен профил – звукозапис, железопътен бизнес, авиокомпания, екологически безопасни горива, глобални научни технологии, медицински бизнес, космически туризъм, комуникациии… Автор е на книги, станали световни бестселъри. Неуморимият Ричард, който е роден през 1950 година, става един от най-богатите жители на Великобритания със състояние от около 5 милиарда долара.


Та ето и съвета на Ричард към човека, тръгнал да прави пари:
– Трябва ви само страхотна идея и смелостта да я осъществите! Ако се провалите, се поучете от грешките си и опитайте отново! Не се стремете непременно да станете милионер – парите ще дойдат от само себе си!
Всеки ден възникват нови възможности, за да си осигурим приличен доход. Но те няма как ни да ни се разкрият, ако не сме ориентирали сетивата си към тях, ако не формираме у себе си предприемачески умения и навици, ако не сме прагматични.


Джефри Пфефер – професор в Станфордския университет в Калифорния, изследва онези качества, които са помогнали на негови студенти най-успешно да се реализират в живота. И сред тях посочва и нещо интересно: те умеят да променят поведението си в зависимост от откриващите се пред тях шансове.
Социологически проучвания, реализирани в страната ни установяват, че около две трети от анкетираните нямат мнение по жизненоважни за самите тях въпроси!

А това означава, че те няма как да се приспособяват и към преобразованията в реалността – у тях не е развита потребността да ги следят. Но най-вече защото те не са в състояние да ги разбират – липсват им знанията, благодарение на които ще намират това, което е скрито в техния подтекст. И  което  определя успеха в живота. Огромната част от хората се движат по инерция – ден да мине друг да дойде.

Реално активни по отношение на съдбата си, са около една десета от населението на страната ни. И неслучайно точно те се оказват сред хората, които съумяват да постигнат лична финансова независимост.
И успешно да се реализират на сцената на собствения си живот.