Бедните – по-бедни, богатите – още по-богати: част 1

Бедните – по-бедни, богатите – още по-богати: част 1

 

 

Томa Пикети (роден през 1971 г. в Клиши, предградие на Париж), е френски икономист. Преподавал е в Масачузетския технологичен институт, професор е в Лондонското училище по икономика. Стана световноизвестен с книгата си “Капиталът в XXI век”. Проблемът, който занимава Тома е неравенството на доходите в Европа и САЩ. Той анализира истинско море от данни, започвайки от XVIII век до наши дни. Изводът, до който достига е, че социалното неравенство е естествен и неизбежен резултат от капитализма в действие.


И тази истина не могат да променят и най-новите и перспективни технологически иновации. Те ще носят огромни печалби, но те няма да бъдат разпределяни поравно между жителите на планетата ни. Независимо дали ни харесва или не това. Тома Пикети е убеден: просто така си работи тази социална система – ражда малцина богати и огромна маса мизерстващи.

И ясно изразена тенденция е социалното неравенство да продължава да расте и да се задълбочава. Утре за обикновения човек ще е още по-трудно от днес, ако разчита на някои друг да го извади от финансовата бездна. Просто защото закона, който никой не е отменил, звучи така: бедните ще стават още по-бедни, богатите – още по-богати.


Днес на планетата има 4 пъти повече жители, отколкото в началото на ХХ век, но два милиарда от тях живеят в абсолютна бедност. А една трета от населението на света има доход по-малко от 1 долар дневно. Неоспорим факт е, че бедността и у нас през последните три десетилетия неотклонно продължава да расте, а не да намалява. Това свенливо признава дори националната ни статистика.

И на практика, ако се абстрахираме от лъжите на политиците, никой не се интересува от съдбата на милионите, едва свързващи двата края хора – освен може би най-близките им.
Но това, че бедните непрекъснато се увеличават и то в геометрична прогресия, не отменя другата реалност: устойчивия ръст на богатите. От 1982 година, откакто „Форбс“ публикува своя списък на богатите, тяхното число и размера на състоянието им непрекъснато расте. В първия списък на популярното списание има само 140 милиардера, но през 2006 година те са вече 946 души.


Минава точно едно десетилетие и се оказва, че в света има 1542 милиардера в долари. Тяхното съвкупно богатство за 2016 година се увеличи със 17 на сто и надхвърли 6 трилиона долара. Най-любопитното е, че вече три четвърти от всички нови милиардери са в Китай и Индия. За първи път през миналата година в Азия са регистрирани повече милиардери, отколкото в САЩ, които доскоро бяха водещи в тяхното “производство”. Милиардерите в Азия са 647 души срещу 538 в САЩ.


Световен лидер и в тази област, както и в много други вече, е Китай: през 2016 година в тази страна милиардерите са се увеличили с 67 души. На всеки пет дни сега в Китай се появява нов милиардер. Причините за това са стабилността в тази страна, ръста на цените на недвижимите имоти, ниските разходи по инфраструктура, растящата средна класа, оптимални цени на суровини… Китай, както и другите азиатски страни светкавично внедрява най-новите технологии и несравнимо по добре от останалия свят използва техните възможности.


За болшинството от нас, дето живеем от аванс до заплата, възможността да се сдобием с толкова пари е, меко казано, малко вероятна. Абе направо си е в зоната на фантастиката! Но няма как да отхвърлим безспорния факт, че към групата на богатите в света – милионерите и милиардерите, непрекъснато се присъединяват нови личности.


В миналото за да направиш много пари са отивали страшно много години. Днес това може да стане за броени дни и седмици. На Андрю Карнеги са му били необходими три десетилетия работа в жестоко конкурентния бизнес със стомана, за да спечели своите милиони долари. Но на Джеф Безос – никому неизвестен младеж, му бяха потребни само три години, за да направи приблизително същите пари с идеята си да продава книги по Интернет.