Белгийски баби: пивото ни прави силни!

Белгийски баби: пивото ни прави силни!

 

В края на миналата година Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО включи в списъка за световното наследство и културата на пиене на пиво в Белгия.
В страната има над 800 вида пиво, много от които са признати за най-добрите в света. И това е обяснимо – белгийското пивоварство има над 1000-годишна история!
Особено интересен е подхода на белгийците към пивото и не случайно той е вписан в нематериалното световно наследство на ЮНЕСКО.

В тази страна пивото е на особена почит – както се изразява един белгийски политик:
– Любителят на виното говори с чашата, а любителят на пивото – със съседите си!
Представа за отношението на хората в Белгия към пивото ни дава и един разговор на журналист от сайта Munchies с възрастни белгийки. В резюме ще ви запозная с най-интересните моменти от него. Убеден съм, че има какво да научим от тези мили дами за света на пивото и за това, как трябва да се отнасяме към тази прекрасна напитка.

Дениз – на 83 години

Bierdrinkende oma's-Denise-2-(c)-Liz-Dvorkina-web
Тя разказва, че винаги у дома си има светло и тъмно пиво, често го използва и когато готви. Самата тя обича да пие пиво вечер, с вкусен сандвич и парче сирене.
– Когато растяхме на масата винаги имаше бутилки пиво, като вода – казва Дениз. – То ни правеше силни. Погледнете ме: аз не пия никакви таблетки, всяка седмица плувам и правя гимнастика.

Bierdrinkende oma's-Denise-1-(c)-Liz-Dvorkina-web

Пивото е здравословна напитка – обяснява Дениз. –  Но не трябва да се прекалява с него, както много млади хора правят. Те пият, за да се напият, а не за да се насладят на вкуса му. Чаша пиво всяка вечер няма да навреди. Когато посещавам някого в дом за престарели, аз винаги нося пиво. И старците в болницата получават по-голяма полза от него, отколкото от чинията каша с мляко. Повярвайте ми!
Дениз ни съветва:
– Тъмното пиво не е нужно да се държи в хладилник, защото губи вкуса си… Доброто пиво има добра пяна. А ако пяната бързо изчезва, това означава, че чашата не е чиста. Когато аз предлагам пиво у дома, винаги имам под ръка кърпа, за да изтрия чашата.

Мария – на 82 години

Bierdrinkende oma's-Maria-3-web
Открива за себе си пивото, когато е била млада майка. Понякога и се налагало по цял ден да глади – семейството и било голямо. И тогава тя винаги е пила пиво – то я е освежавало, а освен това е и много по-вкусно от кафето.
Мария съветва младите хора:
– Ако пиете силно пиво, то яжте както трябва. Никога на пийте на празен стомах! Изяжте една добра пържола или нещо подобно – така ще е по-добре.

Дина – на 78 години

Bierdrinkende oma's-Dina-1-web
– Аз съм вече възрастна и у дома рядко се правят купони. Затова купувам по-малко пиво, но в къщи винаги имам пиво. За съжаление, сега се налага да си купувам пиво в кутии, защото ми е тежко да нося бутилки. Но в къщи винаги го сипвам в чаша. Красивата чаша за пиво е най-важното!

Моник – на 78 години

Bierdrinkende oma's-Monique-1-(c)-Liz-Dvorkina-web
Със съпруга си всеки понеделник се качват в автомобила и изминават 35 километра за да пият тъмно пиво. Изпиват чаша или две, ядат сандвичи и се връщат у дома. Иначе, когато са си в къщи пият по чаша пиво след обяд и към 16 часа по още една. Моника казва, че ако не прекаляваш, пивото няма да ти навреди, а само ще ти е от полза.

Добре е и ние да последваме опита на тези мъдри дами – да се отнасяме с уважение към пивото означава да ценим най-вече здравето си. И да получаваме наслада, която само тази кехлибарена напитка може да ни достави.