Бил Гейтс: светът е несправедлив!

Бил Гейтс: светът е несправедлив!

https://s.4pda.to/s0oTz024qDD633RKJCy4AYBEz1VTWRpL755KEp.jpg

Едва ли ще се намери човек на планетата, който да не знае неговото име. Бил Гейтс – съоснователят на Microsoft, произхожда от много богато американско семейство. Дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, баща му е известен високоплатен адвокат. А самият Бил днес е един от най-богатите хора на планетата – състоянието му  се оценява на 109 милиарда долара.

Тези дни Бил публикува интересен коментар в своят блог. В него милиардерът  остро критикува системата на днешният капитализъм и признава: той е несправедлив! Най-сигурното доказателство за това според Бил е факта, че той е собственик на 109 милиарда долара. Като се основава на изследване на US Census Gini милиардерът посочва, че днес разривът между бедни и богати е много повече, отколкото преди половин век.

Днес правителството на САЩ събира около три четвърти от доходите си от данъци върху заплатите, подчертава Бил. Повечето хора получават целият си доход от заплата и почасова работа, която се облага с 37 на сто. Но на много малка част от най-заможните доходите им са от заплата – те идват най-вече от акции или недвижими имоти. При това те се облагат с 20 на сто –  доказателство, че системата не е честна. Бил призовава богаташите да се присъединят към движението Giving Pledge  и да дадат голяма част от богатството си за благотворителни или иновационни проекти.

Прави чест на Бил, че нарича нещата с истинските им имена. Собствената му родина – най-богатата държава на планетата САЩ, е  и най-красноречиво доказателство за растящата пропаст между бедни и богати и за продължаващото стопяване на т.н. средна класа. Това показват и различни проучвания на авторитетни американски изследователски организации. Така според Институтът Катон (Cato Institute) все по-трудно  за 48 на сто от обикновените американци е да си позволят образование на децата. Растящи проблеми с осигуряването на прехраната си имат  42 на сто. На 41 на сто от американците не им стигат парите, за да плащат месечните сметки за комунални услуги, на 38 на сто – за наем или ипотека,  на 37 на сто – за газ, транспорт, кредитни карти и т.н. На този фон е обяснимо защо 52 на сто от американците на възраст до 30 г. са убедени: „повечето“ богати хора в САЩ забогатяват, като експлоатират други хора! За 51 на сто от младите американци точно милиардерите са заплаха за демокрацията. На мнение, че разпределението на богатството в страната им е несправедливо, са 55 на сто от американците, но този дял при хората на възраст до 30 години е много по-висок – 70 на сто.

В интерес на истината Бил не ни казва нещо ново – по-важното е, че той все пак признава факта, с който повечето от нас, простосмъртните, непрекъснато се срещаме: бездната между богати и бедни става все по-дълбока. Но онова, което пропуска да отбележи милиардерът е, че е невъзможно тя да изчезне с козметични мерки, каквито той предлага. Колкото и да са високи данъците за милиардерите, те ще си останат с огромните пари, така както бедните ще продължават да затъват в мизерия.

https://4.bp.blogspot.com/-Raiz-603xJo/WfI2Bk5kKrI/AAAAAAAAbAg/MOSdsiJt090ZYvwyl061lgFD-kg9pvMCwCLcBGAs/w1200-h630-p-k-no-nu/qETx46tvL9ao__1509045736_77.69.6.87.jpg

Тома Пикети (роден е през 1971 г.) е френски икономист, който стана световно известен с книгата си „Капиталът в XXI век“. В солидният си труд той се занимава точно с неравенството в доходите в света. А за да го напише той, заедно с екипа си, е анализирал истинско море от данни от XVIII век до днес. И така стига до изводът: социалното неравенство е естествен резултат на капитализма като обществена система! Затова то неизбежно ще расте и ще се задълбочава.

Преди три десетилетия стотици хиляди българи изпаднаха в еуфория, защото се оказаха в света на капитализма – за тях той звучеше като рай. Но днес, обаче, вече добили представа за неговата същност, много от опиянените отрезвяват: недоволните от капитализма у нас са 71 на сто! Доказва го едно от последните проучвания на американският изследователски център  Pew Research Center. Все по-широко разпространено мнение е,  че елитите са спечелили повече от промените през последните 30 години, отколкото обикновените граждани. Убедени в предимствата на победилата „демокрация“, са най-вече две групи от нашето население. Едната е тази на богатите, които спечелиха стотици милиони най-вече от успешно реализирани далавери. А другата е тази на младите хора, които нямат реални представи за това, което е било преди три десетилетия. И на които главите им са форматирани от мощна и денонощно работеща пропагандна машина.

С властта, която му дават 109-те милиарда долара Бил Гейтс може да коментира и критикува всичко, което си пожелае. Но той, израснал в охолно семейство и твърде далеч от живота на мизерстващите, избягва да докосва сакралната тема за същността на социалната система. За това, че тя е основана на експлоатацията на човека от човека или другояче казано на непрекъснато и неизбежно разделяне на света на шепа богати и милиарди бедни. А така мечтаната средна класа се топи с невероятна скорост. Задаващата се най-нова глобална криза още повече ще ускори този разрив между богати и бедни и ще попълни армията на близо 4-те милиарда едва свързващи двата края хора, с нови милиони.

https://images.fastcompany.net/image/upload/w_1280,f_auto,q_auto,fl_lossy/fc/3047674-poster-p-1-these-photos-show-what-its-like-to-live-on-less-than-1-a-day.jpg

Перспективите? Системата е създала и продължава да усъвършенства свойта мрежа от самозащитни средства: законодателство, армия, полиция, бюрокрация… И на едно от най-важните сред тях – машината за промиване на мозъци. Още повече, че работата и се улеснява невероятно заради все по-оглупяващите нови поколения. И заради пристрастяването им към най-новата дрога, рецептата за която също се твори в лаборатории на изпечени манипулатори.

На наркотикът, който наричаме  виртуална реалност.