Бодигард, който тежи само някакви си 22 тона

Бодигард, който тежи само някакви си 22 тона

На древногръцкия философ Сократ (469 пр.н.е. – 399 пр.н.е.) принадлежи крилатата фраза “Аз знам, че нищо не знам”. Много векове са минали, откакто тя е била произнесена, но ние продължаваме да се убеждаваме в правотата и. Можеш да посветиш значителна част от живота си на изучаването на едно нещо и в един миг да разбереш, че всъщност остават много неизяснени негови черти.

The hypnotising footage was filmed in the waters off Muri Beach, Rarotonga, of the Cook Islands

В това се убеди и Нан Хаузър – морски биолог и всепризнат познавач на китовете. Ръководител е на две природозащитни организации – Център за изучаване и охрана на китообразните и Център за изучаване на китовете и дивата природа на новозеландските острови Кук. Те се намират в централната част на Тихия океан и включват 6 острова и 9 атола.
Нан се гмуркала около крайбрежието на Мури Бийч при островите Кук в южната част на Тихия океан. Плувала до един гърбат кит, който тежал около 22 тона (това са едни от най-големите китове, достигат и до 48 тона). И затова не забелязала, че към тях се доближава триметрова тигрова акула. Тя е една от най-опасните за човека – на второ място е по брой атаки на хора (първото е заето от голямата бяла акула).

'I've spent 28 years underwater with whales, and have never had a whale so tactile and so insistent on trying to tuck me under his huge pectoral fin'

И тук се случило нещо неочаквано за Нан: като видял хищника кита прикрил с плавника си дамата, а в един момент даже я повдигнал над повърхността на водата. Китът я пазел близо десет минути – кръжал около нея, побутвал я с плавниците и главата си, опитвал се да я качи върху себе си.
Нан споделя, че много години е прекарала под водата с китове и никога не и се случвало те така настойчиво да се опитват да я скрият под своя огромен гръден плавник.

-Забавно е – казва Нан, – как всичко се обърна. Последните 28 години аз защитавах китовете, а в един момент даже не разбрах, че те защитават мен!
Тя смята, че този случай потвърждава свойството на китовете да пазят представители на други видове. Нан сравнява поведението на бозайника с жертвоготовността на пажарникари, които спасяват непознати хора от горящ дом.

Nan added: 'It's funny how the tables are turned here: I've spent the past 28 years protecting whales, and in the moment, I didn't even realise that they were protecting me'

Цялата случка е заснета от камерата, поставена на главата на Нан. Тя разказва и за още нещо, което не е попаднало в кадър: недалеч е плавал още един кит и той е удрял с опашката си по водата, за да отвлече акулата.
Тази история ни напомня за нашата голяма отговорност за съхраняване на природата – жива и нежива. Да опазим екологичното равновесие означава да запазим растителния и животинския свят на планетата ни.
А така да съхраним и нас, хората – днешните и утрешните поколения.