Бодигард с тегло 22 тона

Бодигард с тегло 22 тона

 

 

 

На древногръцкия философ Сократ (469 пр.н.е. – 399 пр.н.е.) принадлежи крилатата фраза “Аз знам, че нищо не знам”.
Много векове са минали, откакто тя е била произнесена, науката е постигнала шеметни успехи, но ние продължаваме да се убеждаваме в правотата и. Оказва се, че можеш да посветиш значителна част от живота си на изучаването на едно нещо и в един миг да разбереш, че всъщност остават много неизяснени негови черти.

This is the heartwarming moment when a giant, 50,000-pound humpback whale protected an unaware snorkeler from a nearby Shark as it pushed her out of harm's way
В това се убеди и Нан Хаузър. Дамата е на 63 години и е морски биолог, признат познавач на китовете. Ръководител е на две природозащитни организации – Център за изучаване и охрана на китообразните и Център за изучаване на китовете и дивата природа на новозеландските острови Кук. Те се намират в централната част на Тихия океан и включват 6 острова и 9 атола.

The hypnotising footage was filmed in the waters off Muri Beach, Rarotonga, of the Cook Islands
Нан се гмуркала около крайбрежието на Мури Бийч при островите Кук в южната част на Тихия океан. Плувала до един гърбат кит, който тежал около 22 тона (това са едни от най-големите китове, достигат и до 48 тона). И не забелязала, че към тях се доближила триметрова тигрова акула. Тя е една от най-опасните за човека – на второ място е по брой атаки на хора (първото е заето от голямата бяла акула).

Marine biologist Nan Hauser  said the incident, which occured in October, is proof of the whale's intuitive nature to protect other species of animal - including humans - something she believes has never been captured on film
И тук се случило нещо съвсем неочаквано за Нан: като видял хищника кита прикрил с плавника си дамата, а в един момент даже я вдигнал над повърхността на водата. Китът я пазел близо десет минути – кръжал около нея, побутвал я с плавниците и главата си, опитвал се да я качи върху себе си.
Нан споделя, че много години е прекарала под водата с китове и никога не и се случвало те така настойчиво да се опитват да я скрият под своя огромен гръден плавник.

'I've spent 28 years underwater with whales, and have never had a whale so tactile and so insistent on trying to tuck me under his huge pectoral fin'
– Забавно е – казва Нан, – как всичко се обърна. Последните 28 години аз защитавах китовете, а в един момент даже не разбрах, че те защитават мен!
Тя смята, че този случай потвърждава свойството на китовете да пазят представители на други видове. За първи път, обаче, доказателство те да помагат на хора е заснето на видео. Нан сравнява поведението на бозайника с жертвоготовността на пажарникари, които спасяват непознати хора от горящ дом.

Nan added: 'It's funny how the tables are turned here: I've spent the past 28 years protecting whales, and in the moment, I didn't even realise that they were protecting me'
Цялата случка е заснета от камерата, поставена на главата на Нан. Тя разказва и за още нещо, което не е попаднало в кадър: недалеч е плавал още един кит и той е удрял с опашката си по водата, за да отвлече акулата.
Ей такива неща се случват и в нашата дигитална епоха. Тази история ни напомня и за още нещо – за нашата голяма отговорност за съхраняване на природата, жива и нежива. Да опазим екологичното равновесие означава да запазим растителния и животинския свят на планетата ни.
А това означава да съхраним и нас – днешните и утрешните поколения.