Важно ли е как ходим за успеха в живота ни: 2 част

Важно ли е как ходим за успеха в живота ни: 2 част

Днес престъпността расте навсякъде – и в града, и на село. Но се оказва, че  дали ще бъдем или не обект на нападение, зависи и от това, как ходим. Бавните, излъчващите неувереност хора, много по-често стават плячка на агресивни образи. Причината е много простичка – те изглеждат беззащитни.
Психолози са провели експеримент – снимали са видео на пешеходци по улиците на Ню Йорк, а после са ги показали на 53 затворника, осъдени за престъпления с насилие (от хулигански действия до убийства). Предложили им да определят, кой от пешеходците на видеата биха избрали да нападнат.

Е, хората с добра координация и енергична походка най-малко пораждали желание у престъпниците да ги нападнат. Последващи изследвания с най-нови технологии потвърдили: действително походката помага на престъпника да вземе решение за нападение.
Стремителната, динамична походка показва на другите: не ви съветвам да си имате работа с мен! Познавам себе си, уверен съм във възможностите си и съм готов на адекватна реакция. Знам как да се погрижа за себе си във всяка ситуация. Така походката може да бъде важен елемент от собствената ни самоотбрана – да откаже потенциалния престъпник от желанието да ни атакува.


Видният римски поет Вергилий (70-19 г. пр.н.е.) е написал: “Походката издава в нея истинска богиня!” И е прав: от това, как ходим в голяма степен зависи нашия сексапил. Походката е важен елемент не само на женствеността, но и на мъжествеността. Не случайно, когато към нас се приближава съблазнителен обект, то и походката ни несъзнателно се променя: приемаме привлекателна за противоположния пол поза – например стягаме корема.


Походката има непосредствено отношение и към нашата креативност – това установиха в  Станфордския университет. Оказва се, че когато човек ходи способността му да ражда идеи нараства с около 60 на сто в сравнение с времето, в което седи. Без значение е къде ходим – на улицата, в парка, или от единя до другия ъгъл на стаята.
В наше време от това, дали умеем да общуваме с други хора в голяма степен се определя мястото ни под Слънцето.

Но ако ходим унило, с увиснали рамена, депресирани, то така показваме на другите нежелание да общуваме, стремеж да се “потопим” в собствените ни проблеми, отказ да променяме нещата. За другите не е трудно да предположат, че не всичко ни е наред – имаме финансови, здравословни, семейни затруднения… Или пък сме загубили вяра в себе си, на гости са ни дошли всевъзможни комплекси и нямаме сили повече да се борим с тях. При така ясно изпращани сигнали към другите няма защо да се чудим, че доста хора ще предпочетат да си нямат работа с нас.


Съвсем друго ще е, ако вървим уверено, изправили раменете, вдигнали главата. И сега най-интересното: ако променим стила на походката си ние ще повлияем на настроението, самочувствието си. Експерти от Канадския институт за перспективни изследвания установиха, че е достатъчно да си изменим походката, за да станем щастливи. Походката влияе на настроението ни и обратно.


Походката може да ни подскаже много за човека, който върви пред нас или около нас: има ли той високо мнение за себе си, нарцис ли е –  стреми се да привлече вниманието, очаква да му се възхищават; глупав или умен е; уверен или комплексиран; нахален или възпитан и пр.
Психолози обобщават многото представи за походката в два типа: младежка (енергична, експанзивна, ритмична, с размах на ръцете, излъчва мощ) и старческа (отпусната, бавна, ленива, влачеща се, леко приведена осанка).

Но в коя група ще попадне човека според това, как той ходи, съвсем не зависи от възрастта му – има млади хора със старческа походка и обратното, възрастни с младежка походка. Излиза, че ако овладеем желания стил на ходене ние можем да скриваме реалната си възраст, да създаваме желаните представи у другите за себе си. От друга страна не бива да съдим прибързано по походката за реалния човек – за да си изградим точна представа за него ще ни е нужна допълнителна информация.


Излиза, че походката може да ни помогне в постигането на целите, които си поставяме. От нея също зависи и успеха в живота ни – във всяка негова област.
Затова не е зле оформянето на походката да стане част от собствената ни стратегия за успех. А за тази цел освен желание и мисловна нагласа, много полезен ще ни и спорта.