Важно ли е как ходим за успеха в живота ни: 1 част

Важно ли е как ходим за успеха в живота ни: 1 част

Задавали ли сте си въпроса, какво е общото между момичетата и гросмайсторите? Това, че те знаят: за да успееш не е достатъчно да имаш добра фигура – нужно е и умение правилно да я движиш.
И са прави момичетата и шамхатистите – от походката зависи в не малка степен доколко ще постигаме целите, които преследваме. Преди всичко тя е от съществено значение за здравето ни. Специалисти на Бостонския медицински център сканирали мозъка, измерили скоростта на ходене и силата на ръкостискането на 2410 души. Минали 11 години и те повторили анализа си. Така са открили, че 34 души са развили деменция, а 79 души са получили инсулт. Установили, че колкото по-бавно са се движили хората, толкова по-висока е била вероятността да получат деменция. И обратното – колкото по-силно е било ръкостискането им, толкова по-малка е била вероятността да получат инсулт. Само припомням, че развитието на инсулта и деменцията водят до много сериозни нарушения в основни системи на човешкия организъм, включително до смърт.


Преди време попаднах на друго изследване, проведено в 32 пешеходни зони в големи градове на света. Въоръжени с рулетка и секундомер британски изследователи от University of Hertfordshire са потърсили отговор на въпроса, къде живеят най-бързите пешеходци. Е, оказало се, че най-бързо ходят хората в Сингапур – изминават 18,29 метра за 10,55 секунди. А най-бавни са пешеходците в Блантайър – най-големия град на Малави и административен център на област Блантайър. Те са изминали същото разстояние за  31.60 секунди. Изводът на учените е, че темпа на живота в мегаполисите забележимо е нараснал – пешеходците са се движели с 10 на сто по-бързо в сравнение с предишни измервания, правени през 1994 г. В Сингапур – лидера по скоростно движение на трототари, средната скорост се е увеличила с 30 на сто, в китайския град Гуанчжоу – с 20 на сто и т.н.
Ако искаме да сме здрави и да живеем дълго, ще трябва да вземем пример от жителите на Сингапур.

Онези от нас, които се движат бавно, сами навреждат на здравето си. Това потвърди проучване, реализирано от експерти на болницата Конкорд в Сидни. То е осъществено  сред 34485 души над 65 години и е продължило 5 години.  Главният извод от него: скоростта на ходене при хората над 70 години много точно показва, колко дълго те ще живеят. Идеалният вариант за възрастните хора е да се движат със скорост от 5 километра в час или да изминават 1,36 метра за секунда. В групата хора, които са ходили със скорост 0,88 метра в секунда, са били регистрирани 266 смъртни случая. Но от групата на бързо ходещите – движещи се със скорост от над 3,2 километра в час, за наблюдавания период нито един не е умрял.
Но не мислете, че походката е от значение само за възрастните хора – бързото и енергично ходене има голям и позитивен здравословен ефект за всяка възрастова група. Реално то ни отдалечава от срещата със смъртта. Идеалният вариант е да ходим минимум с 5 км в час (минимум 1,36 метра в секунда). И тогава ще живеем по-дълго.