Ван, за когото възрастта е просто цифра

Ван, за когото възрастта е просто цифра

 

 

Има възрастни хора, които определено не приличат на връстниците си. Различават се от тях с фигурата си, походката, с жизнената си философия. И ако не ги познаваме трудно ще отгатнем на колко години са.
Един от тях е Ван Дешун. Той е от хората, за които възрастта е просто някаква си цифра. За своите 81 години Ван е с прекрасна фигура, превъзходно здраве и невероятна физическа форма. Той няма нищо общо със стереотипа за човек на тази възраст – едва движещ се, немощен, болен, вглъбен единствено в хапчетата си, пациент.


Роден е в Шънян, който е административен център на провинция Ляонин в Североизточен Китай, край река Хункъ. Като млад е обичал да пее и танцува, да свири на различни инструменти. В завода, в който работел, имало артистична група и той се присъединил към нея. А когато станал на 49 години заминал за Пекин. За да оцелява там работел като “жива скулптура”. За това било нужно да имаш красиво и гъвкаво тяло и Ван започнал упорито да се занимава със спорт. Световна слава му донася участието в Китайската седмица на модата през 2015 година.


Въпреки своите 81 години Ван не престава да спортува. Всеки ден той плува по 800 метра в басейн. Три часа прекарва в фитнес-салон, където се занимава с тежести. През зимата се пързаля и с кънки. Не спазва диети, похапва всичко, което му се прияде.
Ван е баща на две деца, има и малка внучка. Но никой не го възприема като остарял дядо. Самият той твърди, че един от начините да провериш дали си вече стар е да попиташ себе си: готов ли си да пробваш нещо, което никога не си правил по-рано? И следвайки жизнената си философия – да опознава неопознатото, да изпитва неизпитаното, той се готви и за първия си скок с парашут.


На сайта аз вече разказвах за хора, които са съумяли да спрат времето. Като 70-годишната тинейджърка Каролин Хартц от град Пърт, Западна Австралия. За фантастичната гимнастичка Йохана Кваас от град Лайпциг, Германия, която е само на някакви си 92 години. За невероятната изпълнителка на салса Сара Пади, която танцува въпреки своите 80 години. И за още много други хора, които изглеждат прекрасно, независимо от немалкото десетилетия зад гърба им.

Ван, както и те не са се предали, а са открили, че живота продължава и след като се пенсионираш. И може да бъде прекрасен и изпълнен с нови открития, радост и щастие.
– Става дума за състоянието на вашия ум – казва Ван. – Природата определя възрастта, но не определя състоянието на вашия ум. Просто повярвайте, че всеки може да разкрие своя потенциал. А ако ви навести мисълта, че вече е късно да се занимавате с нещо, веднага я изгонете! Не и позволявайте тя да стане оправдание, за да се откажете от живота. Никой не може да закрие пред вас пътя към успеха, освен самите вие.


И ще трябва да се съгласим с думите му – с несекващата си жизнена енергия той самият е най-убедителното доказателство за тяхната истинност.
Както и за секрета да бъдеш здрав и да имаш прекрасна фигура – просто трябва да спортуваш и да не преставаш да живееш пълноценно живота си.