Вече е доказано: те реално съкръщават живота ни!

Вече е доказано: те реално съкръщават живота ни!

В забързаното ни всекидневие забравяме, че геополитическите проблеми, надпреварата във въоръжаването, технологичните открития, дори глобалното затопляне не се отразяват на здравето ни веднага и непосредствено. Него го заплашват други, съвсем простички неща, които – ако сме неразумни или неинформирани, допускаме в живота си.
Като пием всевъзможни разхладителни течности например – готови плодови сокове, газирани, енергийни и спортни напитки, всевъзможни сиропи или плодови концентрати. Учени от авторитетния Харвардски университет проведоха уникално изследване, в което установиха категорично: риска от преждевременна смърт при редовната консумация на захаросъдържащи разхладителни напитки, стремително се увеличава!
Това е най-голямото и продължило три десетилетия проучване, резултатите от които публикува списание Circulation. Учените са анализирали данни за 80647 жени и 37718 мъже, които са участвали в две крупни изследвания – Nurses’ HealthStudy (1980-2014) и HealthProfessionalsFollow-upStudy (1986-2014). В тях на всеки две години участниците са отговаряли на въпроси за начина им на живот и здравословното им състояние.

Така учените са установили, че колкото повече сладки безалкохолни напитки изпива човек, толкова повече нараства риска от неговата преждевременна смърт поради различни причини. Ако човек пие от една до четири напитки в месеца, то риска от ранна смърт за него нараства с 1 на сто; от две до шест порции в седмицата – с 6 на сто; но, ако те са една или две на ден – с над 21 на сто.
Особено силна е връзката между употребата на разхладителни – газирани и негазирани напитки и риска от ранна смърт от сърдечносъдови заболявания. В сравнение с тези, които рядко употребяват захаросъдържащи течности, риска от инфаркт или инсулт при тези, които ги пият два пъти или повече на ден скача с 31 на сто. А рискът от смърт поради рак – с 18 на сто. Всяка допълнителна чаша от тях увеличава с 10 на сто риска от ранна смърт.
Консумацията на тези напитки стремително увеличава и опасността от развитие на диабет от 2 тип, който сам по себе си е основен фактор за преждевременна смърт.
При жените, които изпиват по 2 чаши сладки напитки на ден риска от ранна смърт скача с 63 на сто, а при мъжете – с 30 на сто. Тези течности водят директно до сърдечносъдови заболявания, както и до рак на гърдата и дебелото черво.
Особено опасни са тези напитки за децата и тинейджърите, заключават авторите на проучването.

Съвременият начин на живот, урбанизацията и най-вече рекламата стимулират консумацията на газирани и негазирани безалкохолни напитки, плодови и енергийни течности. Така те се превръщат в един от главните източници за постъпване на захар в организма на хората. Захарта подхранва раковите клетки, способства за тяхното размножаване и задълбочава всяко възпаление в организма. Най-често умират от рак тези, които имат най-високо равнище на захар в кръвта.
Отпивайки от безалкохолна напитка или промишлено приготвен плодов сок ние получаваме над 400 калории дневно – два пъти повече от това, което може да преработи организма ни. Ако човек е привикнал към тези свръхопасни напитки, то при него расте вероятността от развитие на метаболичен синдром – комплекс от нарушения, които водят до сърдечен пристъп, инфаркт, инсулт и ранна смърт.
Френският учен проф. Милу-Даниел Дрики откри, че енергийните напитки могат да доведат да сърдечна аритмия, хипертония, инсулт, инфаркт и внезапна смърт. Негови колеги от Тексаския университет го подкрепят – според тях употребата дори само на една кутийка с енергийна напитка увеличава риска от сърдечен пристъп и инсулт в продължение на следващите 90 минути! Тя стеснява кръвоносните съдове и така се ограничава притока на кръв до жизнено важни органи. Основният извод на учените е: енергийните напитки носят огромен риск за здравето на човека!
Харвардските учени, осъществили уникалното изследване, имат предвид главно ефекта от захарта в тези напитки. Но е добре да знаем, че тя не е единствената опасност, която безалкохолните течности ни даряват. Тестове, проведени в Франция и Англия, откриха следи от канцерогенни вещества в 230 различни безалкохолни напитки. В тях е имало бензен осем пъти повече от допустимите равнища. А това отровно вещество води до левкемия и други ракови заболявания. Американски експерти установиха, че химичната реакция между витамин С и консервантите, влизащи в състава на безалкохолните напитки, може да предизвика опасни заболявания на костния мозък или кръвта. Това се отнася особено за напитки и продукти, произведени на базата на портокал, ананас и други подобни.
През 2016 година на планетата са умрели 54,7 милиона души. Но три четвърти от тези смъртни случаи не са резултат на конфликти, тероризъм, войни, травми… Хората преждевременно са починали от т.н. “неинфекциозни заболявания” – тези, които не могат да се предават от човек на човек. Те са рак, инфаркт, инсулт, диабет… Сега вече знаем, че една от основните причини хората да се срещнат с тях, са захаросаните разхладителни, енергийни и плодови напитки.

Добре е да помним: на производителите и търговците на подобни течности въобще не им пука за здравето ни. Единственото, което ги интересува е, как да приберат парите ни. Затова и ангажират различни рекламисти и маркетолози, които да промиват мозъците ни. Както и талантливи дизайнери, които да създават съблазнителен вид на опаковките на тези – спокойно можем да ги наречем “токсични течности”. Отделно се харчат милиони за различни лобисти, които да възпрепятстват възприемането на ограничителни мерки за производството и търговията с тях.
За съществуващата зависимост между приема на захаросъдържащи безалкохолни напитки и затлъстяването, диабета, сърдечносъдовите заболявания и рака, се знае отдавна. Но това е първото научно проучване, което установява пряка връзка между употребата на захаросъдържащи безалкохолни напитки и преждевременна смъртност.
Намаляването на консумацията им не е решение – дори и по-рядко те да се пият, риска от преждевременна смърт остава висок. Най-добре е да забравим за тях и въобще да не ги докосваме, препоръчват учените. Пиенето на обикновена вода гарантира увеличение на продължителността на живота на човека.
Затова би следвало да заобикаляме много отдалеч щандовете с наредените лъскави бутилки и кутии, съдържащи разхладителни, енергийни напитки и плодови сокове.
Ако ни интересува, разбира се, колко дълго ще ни има в този прекрасен луд свят…