Вино за здраве: 8 част

Вино за здраве: 8 част

Знаменитият Гален (Galenus), Клавдий (130-200 г.) – гръцки лекар, практикувал в Рим през втората половина на ІІ в., трудовете на който са оказали изключително влияние за развитието на медицината, се е възхищавал на терапевтичните и диетични качества на виното. За него то е хранителен продукт с мощно биоенергетическо въздействие. Той, както и Хипократ, е препоръчвал виното като антисептик при обработването на рани, а също и за ограничаване симптомите на треска и лечението на много стомашни разстройства. И двамата са изтъквали, че виното е особено полезно за храносмилателната система на човека.
Изумителните качества на виното при укрепване на човешкото здраве и дълголетие, са забелязани от много лекари и изследователи и векове по-късно. В литературата се споменава за “Рецепти диетически” – колективен труд на медицинската школа в Солерно, които са били предназначени за ранения херцог нормандски Роберт, син на Вилхелм Завоевателя. В тях има много страници, посветени на положителното лечебно свойство на виното. В ХVІ век италианеца Балтазар Пизанели, специализирал се на медицински теми, отбелязва, че особено за възрастните хора е полезно да включат в менюто си вино. Причината: постоянното намаляване на природната топлина, свойствено за тях, изисква допълнително сгряване.


В поредица от статии, публикувани в медицинско списание през 1860 г., д-р Роберт Дрюит също отбелязва благотворните качества на виното за здравето на човека.
Луи Пастьор (1822-1895 г.) е велик учен, на когото сме задължени за появата на противобясната ваксина и пастьоризираното мляко, за развитието на медицинската микробиология и учението за имунитета, за обезаразяването и създаването на различни методи за стерилизация и т.н. Той е бил убеден, че виното е най-здравословната и най-хигиенична напитка.
А знаменитият английски микробиолог Александър Флеминг (1881-1995 г.), експерт в области като бактериология, химиотерапия, имунология, откривател на пеницилина (1929 г.), лауерат на Нобелова премия (1945 г.) и пр., е казал, че пеницилина може да излекува хората. Но да ги направи щастливи може само виното.
Виното традиционно се е включвало в менюто на оздравяващи болни като средство, което укрепва организма им. Род Филипс в книгата си посветена на историята на виното (Rod Phillips. A Short History of Wine, 2002), привежда следния факт: през 1898 г. само в парижките болници на болните са били раздадени около 3 000 000 литра вино!


Виното е служило и като съществен източник на енергия на работното място. То е влизало като съставна част в менюто на преобладаващата част от населението във винопроизводителните райони на света. Употребявало се е всекидневно и заради това, че е било много по-безопасно в сравнение със замърсената питейна вода. Заради богатото си съдържание на желязо виното се е препоръчвало като отлично средство срещу анемията, която е било широко разпространена сред многото мизерно живеещи хора.
И малко най-нова информация за възможностите на виното. Сред основните причини за безплодие и стерилитет, е и т.н. синдром на поликистозните яйчници (СПЯ). Статистиката сочи, че от него заболяват до 10 на сто от жените в репродуктивна възраст. Изразява се в появата на много малки кисти по повърхността на яйчниците, което нарушава тяхната работа. Повишава се и равнището на инсулина, което освен безплодие, може да доведе до затлъстяване, нежелателно окосмяване и др.
Доколкото ми е известно на мен – непрофесионалиста в тази област, няма точен отговор, коя е причината за това заболяване. Преобладават хипотезите, че СПЯ е следствие на хормонални растройства. Но съществуващата несигурност на специалистите, може да означава само едно: няма и познания, как дамата да се предпази от него.
През октомври тази година попаднах на любопитна информация за проучване, осъществено в Калифорнийския университет. Изследователите са установили, че един от най-ценните компоненти на червеното вино – ресвератрола, е повлиял върху СПЯ. Той е довел до понижаване, както на равнището на тестостерон, така и на още един мъжки хормон – дехидроепиандростерон-сулфат (предшественик е на тестостерона и естрогена). Ресвератролът е намалил у наблюдаваните дами и риска от диабет, като е понижил равнището на инсулин. Коментарът на специалистите: възможно е ресвератрола в червеното вино да блокира специфична ферментативна активност или да подавя ръста на ендокринните клетки.