Вкусният телохранител

Вкусният телохранител

 

Признавам, че пиша тези редове с пристрастие – обожавам домати! Но не турски, испански, холандски или македонски, а истинските български домати. От тези, които бяха в изобилие преди три десетилетия, а сега се намират, ако имаш късмет или здрави връзки със селото. Няма ден, освен понеделника, в който традиционно гладувам, на който на трапезата ми да няма домати. Нерядко навъртам километри, за да си купя истински български домати от някои добър човек. Но не съжалявам – удоволствието да си похапвам от тях е неописуемо!


Съчувствам на хора, които по различни причини рядко докосват домати. Освен, че не доставят на сетивата си радост, те създават проблеми на организма си. Защото точно непретенциозния домат е един от най-ценните продукти за нашето здраве!
Доматът си е направо една истинска аптека – когато  го хапваме, ние доставяме на организма си витамини от групите А, В, С и К, както и витамина РР (никотинамид). И не само тях, но и безценните за работата на клетките ни магнезий, мед, тиамин, фосфор, калий, соли на фолиевата киселина…


Доматът е невероятно мощно противораково средство! Съдържащите се в него много антиоксиданти и противовъзпалителни съставки ни защитават от онкологични заболявания, като се борят със свободните радикали. Специалисти изтъкват, че активното потребление на домати намалява с 45 на сто опасността от поява на рак в бъбреците при жените. Ликопенът, който придава червения цвят на доматите, защитава мъжете от рак на простатата. Нещо повече: има данни, че ликопена забавя и даже спира развитието на вече установен рак на простатата!


Доматите помагат да се изгражда защита и срещу други опасни видове рак – на ларинкса, на гърдите, гърлото, хранопровода, устната кухина, гръбначния стълб, белите дробове, стомаха, дебелото черво, яйчниците… Едно от обясненията защо раковите заболявания са по-рядко срещани в средиземноморските страни е, че там ядат много домати.


Витамините А, Б, С и калия в доматите са си направо балсам за сърцето ни! Те, както и ликопена разрушават мастните натрупвания в артериите, укрепват ги, увеличават притока на кръв и така работят за предотвратяване на сърдечните заболявания.
Особено полезни са доматите за диабетици – хрома в тях регулира равнището на захар в кръвта. При това те съдържат малко количество въглехидрати и много фибри, което също е добре за хора с диабет – така поддържат безопасно равнището на захарта им.


Учени са забелязали, че съединението томатидин стимулира ръста на мускулите, увеличава мускулната сила и издръжливостта. То защитава мускулите на човека от изтощение и мускулна атрофия.
Доматите подобряват зрението ни благодарение на витамините А и С, а други антиоксиданти в тях пазят очите ни от вредното въздействие на ярка светлина.


Те са богати и на калций, а това означава, че охраняват костите ни. За това помага и съдържащия се в тях витамин К, който укрепва костната тъкан, като стимулира производството на протеин, подсилващ калция в костите. Отново трябва да се сетим и за ликопена, който пък предотвратява намаляването на костната маса. Ето защо с нарастване на възрастта, трябва да наблягаме повече на доматите – те са наш съюзник срещу много неприятната остеопороза например.


И с това далеч не се изчерпват хубавите неща, които ни дарява прекрасния домат! Ако човек има проблеми със съня, то е добре преди да си легне да изпие чаша доматен сок – тогава здравия сън ще му е гарантиран. Чашата доматен сок ще помогне и на човека с разширени вени.
Ликопенът е нашия бодигард не само срещу рака, но той бди и за нашата красота. Той неутрализира вредните молекули, които се образуват на кожата ни, когато тя е подложена непремерено на въздействието на слънцето.

Способен е да намалява степента на разрушаване от слънцето на митохондриалната ДНК на кожата – източниците на енергия в клетките. Когато те се рушат, кожата бързо старее, създават се условия и за поява на рак на кожата. А доматите забавят възникването на бръчки, помагат на кожата да съхрани своята младост и еластичност, правят я здрава и красива. Витамин А, на който е богат домата, придава на косите ни сила и блясък, като същевременно укрепва ноктите и зъбите ни. А добре е да знаем, че за разлика от полезните вещества, които ги има в други плодове и зеленчуци, ликопена има голяма биодостъпност и след термична обработка на доматите.


Доматите са нискокалорични – в 100 грама има едва 18-20 калории. А при това съдържат много фибри. Така те помагат да се утолява глада и затова са ни много нужни, ако сме решили да отслабваме.
Доматите съдържат в достатъчно количество и серотонин (5-хидрокситриптамин -5НТ), който не случайно определят като хормона на щастието.

Играят много важна роля в регулирането и на нашата сексуалност – с тях ние отпускаме, става ни хубаво, губим срамежливостта си, нараства половото ни желание… Не случайно французите преди време са наричали домата “ябълка на любовта”.
Заради уникалните качества на тези създания на природата, невероятно полезните и вкусни домати трябва да са на трапезата ни. И колкото по-често си хапваме от тях, толкова по-добре.