Вкусът на щастието

Вкусът на щастието

 

 

Ако не проявявате интерес към областта на образованието, може и да не сте чували за него – за Университета Ерланген-Нюрнберг. Създаден е през 1742 г. и носи името на основателя му Фридрих-Александър (Friedrich-Alexander-Universitat Erlangen-Nurnberg). А в заглавието присъстват още две имена – на градовете Ерланген и Нюрнберг, където той е разположен. Това е вторият по големина държавен университет в провинция Бавария, Германия и в него учат около 40000 студенти.


Университета Ерланген-Нюрнберг осъществява активна научно-изследователска дейност и в това отношение е един от най-добрите не само в Германия, но и в Европа. Тук наскоро бе осъществено проучване, което даде основание на учените да направят извода: пивото прави човека щастлив!

Причината за това е неговата съставка хорденин, която активира допаминовите рецептори в мозъка. А малцовият ечемик, от който се прави пивото, е много богат точно на хорденин.
Изследователи от университета Ерланген-Нюрнберг са изучили около 13000 молекули от хранителни продукти. Те търсели отговор на въпроса, кои съединения влияят на рецептора допамин D2 и дали активират чрез него центъра за възнаграждение на мозъка. И така да допринасят за подобряване настроението на човека.


По пътя на елиминирането те са стигнали до 17 съединения от всичките 13000. А от тях най-интересна за учените се оказала точно съставката на пивото хорденин. Тя действала на мозъка аналогично на хормона на радостта – допамина. Но актиривала другояче допаминовия D2-рецептор – чрез G-протеини (превключатели вътре в клетките). Или простичко казано – вкуса на пивото помага на човека да се чувства щастлив.


Нито една от останалите 17 съставки – като кленбутерол, леонурин, кукоамин, салсолинол и др., не можела да се мери по максимално и продължително въздействие върху допаминовия D2-рецептор с хорденина.
Това обяснява, защо след като отпием от чашата с пиво се подобрява настроението ни и се появява усета за щастие. Пивото води до рязко повишаване на равнището на хормона на радостта (допамина).

В резултат се въздейства продължително на центъра за възнаграждение в главния мозък. Хорденинът осигурява на човека, който пие пиво т.н. хедонически глад – желание да ядеш или пиеш за удоволствие, а не защото си гладен или жаден.
Това далеч не е първото откритие за връзката между радостта у човека и пивото. В края на лятото миналата година учени от престижния Базелски университет, който е разположен в Базел, Швейцария също достигнаха до извода, че пивото повишава равнището на щастие.

Особено силен е този ефект при жените. Пивото увеличава стремежа към получаване на позитивни емоции и улеснява общуването между хората, прави ги свободни и разкрепостени, заключиха учените.
В интерес на истината и други експерти твърдят, че има директна връзка между пивото и щастието.

Според изследователи от университета на Индиана (САЩ) вкуса на пивото буквално “изстрелва” в главния мозък на човека доза допамин. Преди тях за връзката между пивото и щастието заговориха техни колеги от известните Йелски и Колумбийски университети: в проведени експерименти те също регистрираха, че пивото увеличава хормона на удоволствието у човека.


Никак не е случайно, че пивото има милиони фенове на планетата – то  предлага наслада, удоволствие. С него снемаме напрежението от изминатия ден. И не само това: то способства по новому да погледнем на проблем, който ни занимава. Като повишава в организма ни и равнището на един друг хормон – окситоцин, който отговаря за доверието, то улеснява общуването ни с други хора. Помага ни да бъдем добри и човечни, да се радваме на живота – за това, че го има.
И така да бъдем щастливи.