Войната на токовете: 2 част

Войната на токовете: 2 част

Много хора са били наистина изплашени от страховитите възможности на променливия ток. Но Томас Едисон прави една съдбоносна грешка – той не е взел предвид един от най-важните закони: оцелява този, който се приспособява. В случая към еволюцията на технологиите, която няма как да бъде спряна. Променливият ток се наложил, защото бил далеч по-ефективна система – пренасял електричество на огромни разстояния, безопасен бил за употреба от хората. На Едисон са били потребни над сто централи, за да освети Ню Йорк, а чрез системата на Тесла е бил нужен един единствен генератор.
За промяната на общественото мнение помогнал и активния пиар, който бил започнат по поръчка на Уестингхаус. Доминантата в неговата публична комуникация била, че точно променливия ток е най-добрия начин за доставяне на електричество в домовете на обикновените хора. Причината за това – той е несравнимо по-евтин и ефективен, отколкото правия ток. На това твърдение Едисон реагира незабавно и по своя си начин: не е вярно, правия ток е далеч по-добър, защото той го е изобретил.

Пиари, работещи за Уестингхаус, организират демонстрации на Никола Тесла, които показват безопасността на създадената от него система. На тях се канят звезди, като оперният тенор Енрико Карузо, Джак Уилсън, Марк Твен и др. А щом има звезди там ще са и журналисти, които ще отразят шоутата във вестниците и списанията.
Години по-късно Едисон ще признае, че Уестингхаус е прав и ще се присъедини към неговите привърженици. Но трябва да измине един век, за да приключи войната на токовете: победител се оказва променливия ток. През ноември 2007 г., на започналото през 1880 г. електрифициране на Ню Йорк от Едисон, се поставя точка: града окончателно се отказва от постоянния ток и преминава на променлив ток.

Времето все повече ни отдалечава от началото на миналия век, когато се разгаря епичната война на токовете. Но нейното своеобразно очарование не е изчезнало – доказателство за това е интереса на съвременото кино  към нея например.
Руският режисьор, сценарист и продуцент Тимур Бекмамбетов има вече сериозна филмография – негови са филмите „Нощна стража”, „Дневна стража”, „Черната светкавица”, „Йолки”… През 2008 г. е поканен да заснеме първия си американски филм с участието на Анджелина Джоли, Джеймс Макавой и Морган Фрийман – „Неуловим“. Последният му филм е историческата драма „Бен-Хур“с участието на Джак Хюстън, Морган Фрийман, Родриго Санторо и българина Юлиан Костов.
Тимур Бекмамбетов ще продуцент на бъдещия филм “Войната на токовете”, където британския актьор Бенедикт Къмбърбач ще изиграе главната роля на Томас Едисон. Срещу него ще е американския актьор Джейк Джилънхол в ролята на Джордж Уестингхаус. Сценарист на филма е Майкъл Митник. Компания на Бекмамбетов – Bazelevs, закупи правата за екранизация и ще финансира проекта, чрез създадения от нея независим фонд. Така бе заснет и друг филм на Бекмамбетов – „Ейбрахам Линкълн: Ловецът на вампири“ (продуцент Тим Бъртън).

И още един филм ще се появи за войната на токовете – “Последните дни от нощта”. Сценарист е Греъм Мур, режисьор Мортен Тилдум, в главната роля – Еди Редмейн.

Развитието на човечеството е пълно с поучителни истории. Ако намираме време да ги търсим и се ровим из тях, можем не само да намерим отговори на различни въпроси, които днес ни вълнуват. Ние ще откриваме и поуки, които могат да ни бъдат полезни.