Вълшебникът от Исландия

Вълшебникът от Исландия

 

Ако попитате съответни специалисти, кога бебето вече може да стои изправено, най-вероятно ще ви кажат: след 9 – 10 месеца. А на някои малчугани им трябва и много повече време.
Така мисли и традиционната медицина. И вероятно е права. Но в стремежа си да следват установени добри практики от десетилетия, специалистите забравят едно мъничко нещо: че в детския организъм природата е заложила невероятни ресурси. И ако бъдат внимателно и компетентно активирани, то ще се постигнат чудеса.


Пример за това ни дава един физиотерапевт и педагог по физическо възпитание от Република Исландия – островна държава в северната част на Атлантическия океан. Снорри Магнусон е разработил свой комплекс от водни упражнения, благодарение на които и три месечни деца могат да стоят във вертикално положение. Това е близо половин година по-рано, отколкото при повечето бебета в света.
Курсът за обучение на малчугани на Снорри трае 12 седмици, като децата тренират два пъти седмично по един час. Но малък дял от всяко занятие е посветен конкретно на развитие на навици за самостоятелно стоене. Преобладаващата част от упражненията са насочени към укрепване на тялото на бебето.

A baby at a swimming class in Iceland. This class ...
– Винаги започваме с тренировки – обяснява физиотерапевта. – Когато имате сила в гърба и горната част на тялото, вие можете да направите всичко. Аз работя за тяхното двигателно развитие, за тяхното равновесие.
Всяко занятие започва със загряване и наблюдаване на това, как децата се опитват да вземат обекти с помощта на мама или татко. После Снорри обръща бебето на плаващ дюшек. И следва вдигането му с една ръка – детето стои право без странична помощ.
Занятията се провеждат в басейн в Рейкявик – най-големият град в Исландия и най-северната столица в света. Снорри дава и домашна работа – упражнения за хлапето, които то трябва да прави с родителите си у дома.

Baby Heiðdís, standing up straight on a cork square used ...
Повечето деца, след приключване на курса могат да стоят прави без странична помощ в продължение на 15 секунди.
– Родителите винаги са безкрайно удивени от това, което могат да направят децата им – казва Снорри.
Той е убеден, че комплексът от упражнения помага за цялостното развитие на детето.
Учени изследваха влиянието на методите на Снорри върху децата, а резултатите публикуваха в едно от най-авторитетните научни списания по психология в света – Frontiers in Psychology. Те доказват, че благодарение на разработената от Снорри методика за занимания с бебета в басейн, техните невронни връзки се развиват много по-бързо, отколкото при връстниците им, които не посещават подобни курсове. Макар в научната литература да доминира мнението, че бебетата обикновено не се учат да стоят, докато не навършат 9 месеца, опита на Снорри го опровергава.


Експерти са наблюдавали и снимали занятия на Снорри с 12 бебета по време на един цял курс от 12 седмици. Първото дете е можело да стои изправено след втория час тренировка. На края на курса 11 от 12-те деца са можели самостоятелно да стоят в продължение минимум на 15 секунди. Учените сравняват обучението за самостоятелно стоене на Снорри с това да се кара колело: изведнъж детето разбира, как става това и после вече може да кара само.
Специалистите, които изучават неговата методика, са категорични: тези занятия са изключително полезни за нервната система на бебето, помагат да се развият неговите невронни връзки много по-рано от обикновеното. Те ускоряват цялостното развитие на детето.
Снорри се е занимавал с повече от 7000 деца (това е две на сто от населението на Исландия!), започвайки от 1990 година. Човекът, който прави чудеса с бебета, е известен вече не само в Исландия. Но в родината си, в която басейните са повече отколкото кафенетата в други страни, треньорът е истинска знаменитост.

А на това видио ще видите как четири месечната Ева стои сама на двете си крачета.