Да гледаш света не по телевизора, а със своите очи

Да гледаш света не по телевизора, а със своите очи

https://i.ytimg.com/vi/aaEfXbESTBk/mqdefault.jpg

Мнозина от нас трудно биха си представили млада дама, възседнала мотоциклет и полетяла към неизвестността. Обичайните ни нагласи за ролите, които тя би следвало да играе, се свеждат предимно до работата, дома, семейството, децата, храната…
Но не и с пътешествия из непознати страни и то на мотоциклет. Точно това, обаче, осъществи наскоро Мелани Щегеман – очарователна германка на 35 години. По образование и призвание тя е художник и фотограф от Дюселдорф – завършила е тамошната академия за изкуства. Самата тя е от многолюдно семейство – има три сестри и двама братя. Има и приятел, за който е сгодена, но смята, че още и е рано за брак. Много обича да пътешества – била е в Австралия, Китай, Южна Африка, Латинска Америка…
Сега Мелани работи в градското ведомство по култура в град Нойс, във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия. Градът е неголям – населението му е около 151400 души и е разположен на западния бряг на река Рейн срещу Дюселдорф. А той пък е столицата на Северен Рейн-Вестфалия и е голям търговски, промишлен и пристанищен град на Рейн.
След приключване на Втората световна война нейният дядо Рихард Бен, който сега е на 93 години, е бил пленник в Русия. Той много и е разказвал за онези пет следвоенни години, прекарани в далечната страна. При това не искал да си спомня лошото – основно и говорел, как руските хора са му помагали в трудни минути.

И така в Мелани се родила идеята да посети местата в Русия, където преди много десетилетия е живял и работил дядо и. За нея 2018 е била трудна година, защото имала малко поръчки за фотографиране. И тъй като нямала пари за пътешествието си, тя ги намерила чрез т.н. групово финансиране (от англ. crowdfunding) – когато се предложи на много хора да дарят малки суми. Мелани подготвила видео, в което разказала за намеренията си. И много хора пожелали да и помогнат.
Със своя 35-годишен мотоциклет “Ендуро” тя поема на дълъг път – от Германия за Русия. Преминава през Полша, Белорусия и така попада в мечтаната държава. Целта и била да посети местата, където е живял и работил дядо и Рихард по време на своето пленничество, но и да разбере “руската душа”. Затова преди да поеме по дългия си път, тя започнала да изучава руски език.
Със своя мотоциклет Мелани изминава 13979 километра по пътищата на тази велика страна. Отсядала най-вече в хотели, макар да е имала и нощувки в палатка на брега на Черно море.
Мелани си спомня, как в Германия нейни познати са я уговаряли да не предприема подобна “авантюра” – сама на мотоциклет през непозната държава, та това е много опасно! Но тя установила, че няма никакви основания за страх. Хората в Русия се оказали много открити, дружелюбни, искрени, гостоприемни. Непознати руснаци са я канели в домовете си, приготвяли са и храна, която тя много е харесвала. Самата тя е вегетарианка и когато руснаци са узнавали това, са и носели плодове и зеленчуци – несравнимо по-вкусни от тези, които се предлагат в Германия.
Много хора са искали да общуват с нея – та мотоциклет с немски номера, каран от млада дама, не се среща често по пътищата. “Мен постоянно ме питаха нуждая ли се от помощ”, казва Мелани. Тя си спомня как някъде в Урал (планинска верига в Русия) изведнъж пред нея се появил някакъв мъж. “Той всъщност ме попита дали не ми е нужен бензин – бе решил, че аз съм спряла, защото горивото ми е свършило”, смеейки се разказва Мелани.

Тя завърши своето, продължило 11 седмици пътешествие, което определя като “Просто удивително!”. Тепърва и предстои да осмисля многото впечатления, срещи с различни хора, натрупания жизнен опит. По време на пътешествието си тя е направила над 3500 фотографии, които трябва да прегледа и избере за бъдещи изложби. Отделно са многото видеоклипове, които е заснела по време на дългото си пътешествие и от които и предстои да монтира документален филм.
Както споделя Мелани пред журналисти “аз не гледам телевизия, аз гледам на света със своите очи”. Тя особено е впечатлена от невероятния простор, от девствената, чиста руска природа.
Щастлива съм, че бях в Русия, обобщава Мелани. И да установя за себе си, колко прав е моя дядо – в тази красива страна наистина живеят много добри и отзивчиви хора!