В живота успяват целеустремените: 2 част

В живота успяват целеустремените: 2 част

 

Отговорни са за съдбата си
Преди време участвах в телевизионен дебат, в който присъстваше и млад бизснесмен. Той си беше създал строителна фирма и ни разказа за един конфликт, възникнал в екипа му. Работник, след като случайно узнал какви пари е спечелил работодателя му от завършен обект, поискал и той да получи далеч по-високо възнаграждение. А работодателят му заявил:
– Ако искаш да печелиш колкото мен, си създай фирма. Но тогава ще трябва да поемеш не само плюсовете, но и минусите от евентуален провал на бизнеса ти. А докато си при мен аз ти давам редовно заплата, плащам твоите осигуровки и ти спестявам рисковете, които нося самият аз.


Хайди Ройзен е известен предприемач и мениджър – била е вицепрезидент по комуникация в Apple Computer, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията T/Maker, която създава програмно осигуряване за персонални компютри, участва в най-висшето управление на знаменити компании. Преподавател по предприемачество е в Станфордския университет и съпредседател на Школата на деловите жени при Станфорд.


Хайди посочва  как работи нашата психика:
– Хората на 20 години постоянно се безпокоят за това, какво другите мислят за тях. На 40 се стараят да не им пука за чуждите мнения. А на 60 разбират, че за тях не мислят изобщо. Затова вие самите трябва да мислите за вас!
Целеустремените хора са осъзнали, че мястото им под слънцето се определя от самите тях.

Никой не им е виновен за това, че ако са без качествено образование например, нямат шансове в епохата на четвъртата индустриална революция. Или не могат да свързват двата края, имат излишни килограми и едва изкачват стълбите до втория етаж на блока – същия, в който апартамента им е на седмия етаж. За собствената им съдба не е виновен премиера – който и да е той, финансовата криза или ислямския фундаментализъм. Отговорни за нея са само те и никой друг.


Затова вместо да обвиняват другите – така характерно за блуждаещите, лениви образи, целеустремените хора действат. Те знаят: реализацията им днес и най-вече утре зависи от тяхната упоритост, настойчивост, воля. И затова не си пилеят времето с глупости. Те се готвят да са конкурентоспособни – воини, ориентирани към продуктивни действия.

Не се страхуват от провал
През 1914 година пожар заличава от земята завод на Томас Едисон. Унищожени са прототипи, които са били направени в един единствен брой. Общите щети са за над 23 милиона долара. Как обаче реагира Томас? Той просто казва:
– Слава Богу, всичките ни грешки изгоряха. Сега можем да започнем отначало!


Целеустремените хора не се предават, независимо от изпитанията, които им предлага съдбата. Те приемат случилото се като безценен урок и се стремят да не повтарят грешките, които са ги довели до временния неуспех. За тях по-важното е, че е установена безперспективността на възприет подход, разбрано е нещо ново за конкретен проблем. А всичко това е предпоставка за намиране и на необичайно решение в бъдеще. Те предприемат различни действия, за да продължат пътя си. Към своята цел.

Те са вдъхновени
Има един “класически” пример за ролята на целепоставянето за жизнения успех. През 1953 година изследователи попитали абсолвенти дали имат цел в живота и дали се стремят към нея. Оказало се, че само три на сто от студентите имат конкретна цел, която искат да постигнат. След четвърт век изследователите повторили проучването си сред вече възрастните някогашни студенти. И така установили: точно тези три на сто, които имали цел, били успяли несравнимо повече от останалите си колеги.


Да имаш цел означава да искаш да се самоутвърдиш в този свят. Целеустремените хора са увлечени в нещата, които правят. Те са вдъхновени. А това е едно от най-важните условия за да успяват в живота. Целта осмисля дните им, а още Аристотел посочва на връзката между щастието и изпълненият със смисъл живот.