В живота успяват целеустремените: 3 част

В живота успяват целеустремените: 3 част

 

За ползата да си целеустремен
И накрая – струва ли си всичко това, което написах? Кого го засягат подобни размишления?
Психолози са установили, че дълголетието е достъпно на хора, които имат цел в живота. И това важи, както за млади хора, така и за възрастни – ако на последните съществуването им е безцелно, те с нищо не се занимават след като излязат в пенсия, то няма и дълго да живеят.


Не може да си в перфектно физическо и психическо здраве до края на присъствието си в този прекрасен луд свят, ако не си поставяш цели. Това доказват учени от Харвардския университет. Те са забелязали, че възрастни хора, които имат цел в живота, ходят бързо и имат силен захват. Два много важни индикатора за това, дали човек е здрав или вече са му дошли на гости заболявания, като деменция, болести на сърцето… От тях зависи самата продължителност на живота на човека.


В изследването са взели участие 5947 възрастни хора. Така е било установено, че хората, които не са се предали и са целеустремени, са несравнимо по-здрави от своите връстници.
И учени от Северо-западния университет, разположен в Еванстън и Чикаго (САЩ) откриха, че ако възрастни хора имат важна цел в живота, то те нямат проблеми с безсъние и други разстройства на съня.


Впрочем и на сайта ми ще намерите доказателства за това, че целеустремените хора са жизнени, енергични, очарователни, независимо от годините си. Пади е само на 80 години, но тя винаги е имала една цел: да танцува! И я осъществява – сега, заедно с партньора си Нико, който е няколко десетилетия по-малък от нея, те танцуват и печелят авторитетни състезания в света. Но много по-важното е, че живота на Пади е осмислен и тя е щастлива.


Истината е, че следването на политика “ден да мине, друг да дойде” (вариант: от аванс до заплата) е самоубийствена за човека. Тя неусетно го погубва и неизбежно и бързо го приближава до времето, когато заедно с влошеното здраве ще се появи и усета за пропилян живот.
Да си поставяш цели е като изкачване на планински връх – по пътя ще срещнеш всякакви препятствия и трудности, но удоволствието да погледнеш от върха е неописуемо. И тогава разбираш, че си е струвало усилията, които си положил за да го покориш.


А ако ни затруднява това, каква цел да си изберем, то ще ни помогне Барух Спиноза – един от най-великите философи на 17 век:
– Да бъдем такива, каквито сме и да станем такива, каквито сме способни да станем – това е единствената цел в живота!