В парите ли е щастието: 2 част

В парите ли е щастието: 2 част

 

Въпросът – има ли връзка между щастието и парите, само на пръв поглед може да изглежда като елементарен. В действителност той е пълен с противоречия: за едни хора щастлив е човека с пари, но се намират и немалко други, които категорично ще отричат това.
Щастието на човека изобщо не зависи от равнището на доходите му – до този категоричен извод стигат изследователи от Worldwatch Institute. Основание да го направят им дава факта, че в периода от 1957 до 2002 г. доходите на средностатистическото американско семейство са се удвоили, но равнището на щастието и удовлетвореността от живота им (това е било оценявано на базата на различни социологически изследвания) практически не е претърпяло изменения.


Но според същите експерти по-различна е ситуацията в бедните страни – там с ръста на доходите на населението се повишава и равнището на щастие, тъй като нарастват възможностите да се купуват предмети и услуги, необходими за по-приятно съществуване.
Та това е едната гледна точка, при която се поставя под съмнение непосредствената връзка между парите и щастието, най-вече в развитите страни.


Но преобладаващата част от хората на планетата като че ли вярват в точно обратното. Изследователи си поставили задачата да разберат, какви са разходите на 600 много богати хора в целия свят. Запитали ги как се отнасят към парите и какво влияние е оказало на техния живот богатството им. Ето и основният извод, до който достигат: колкото по-богата е банковата сметка, толкова по-широка е усмивката на човека. Всички, които имали собствени активи над 500000 фунта, искрено са заявили, че парите ги правят щастливи в личния им живот.


Вероятно ви интересува, в какво конкретно се изразява тяхната представа за щастието? Ами 70 на сто от жените били убедени, че парите им дават много повече свободно време. Две трети от тях заявили, че богатството им е позволило да подобрят здравето си, а за 63 на сто високото заплащане на труда увеличавало удовлетвореността от работата им.
Жените били склонни да ползват услуги на лични домакини, бодигардове, стилисти и лични лекари. Пътешествия, ресторанти и културни мероприятия също били сред любимите начини на богатите жени да харчат парите си.

Към това трябва да добавим и страстта им да организират празници и да обзавеждат домовете си.
Що се отнася до мъжете, те предпочитали да дават пари за персонални треньори, шофьори и готвачи.
Богатите мъже и жени били убедени, че многото пари са ги направили щастливи, защото са им дали невероятни възможности и алтернативи на поведение. Те не мислели за плащане на сметки, почистване на дома и прочие банални дейности. Те наистина можели да си позволят да разполагат, както искат със собствения си живот.