В парите ли е щастието: 3 част

В парите ли е щастието: 3 част

 

Британски изследователи решиха да проверят с колко пари може да се купи щастието. След десетгодишно проучване на живота на 9000 семейства, те намериха и отговора на този фундаментален въпрос: за превръщането на един обикновен британец в щастлив човек, като минимум са необходими 1 милион фунта стерлинги! Проучването установило непосредствена връзка между увеличението на парите в банковата сметка и емоционално-психологическия подем на техния собственик.
Та такива ми ти работи в мъгливия Албион. Е, авторите все пак са достатъчно благоразумни и предупреждават своите читатели да не хукват незабавно да обират някоя банка, за да станат щастливи. За тази работа се иска подготовка и то каква!


Само да не вземете да се комплексирате и изнервите: същото проучване сочи, че има и по-евтини способи човек да стане щастлив. Така сполучливия брак струва само някакви си 70 хиляди фунта годишно, а здравето се нуждае от други 200 хиляди фунта. Но внимавайте – един развод може да ви доведе до пълен банкрут!
В началото на новото хилядолетие учени от университета в графство Есекс (Великобритания), анкетирали 5500 семейни двойки с поне едно дете. Главният извод и от това проучване е: ако семейството печели добре, в къщи цари идилия. Но щом портфейлите отънеят, нещата отиват към развод.


Ако вярваме на тези проучвания, а няма защо да се съмняваме в тях, тъй като са ги правили сериозни хора, които си разбират от занаята, парите са си велика работа. И това за разлика от моето поколение днешните млади хора много рано го узнават и отлично го усвояват. Днес в света расте потомство, което изцяло е обсебено от златния телец: тях почти нищо друго не ги интересува, освен печеленето и харченето на много пари. Те са номер едно в хит-парада на техните жизнени ценности!


Струва ви се преувеличен извода ми? Смятате, че света е пълен с млади хора, които се интересуват единствено от класическа музика, схоластичната философия на Свети Тома Аквински, поезията на 18-ти век и квантова механика? И че това, за което си говорят в свойте среди наследниците ни, са единствено как да помагат на възрастните хора да пресичат улицата и коя ръка на дамата трябва да се целува при среща – лявата или дясната?
Няма да споря с вас. Предлагам ви заедно да видим, какво ще кажат и по този въпрос изследователите.


Проучване на влиятелния Pew Research Center сочи, че в САЩ 81 на сто от хората на възраст 18-25 г. имат една единствена мечта: да забогатеят. Много по-малък е относителния дял на търсещите слава (51 на сто) или реализация, като обществени лидери (30 на сто). Само 10 на сто предпочитат да се грижат за своя морален облик и духовност.
И у нас изследователи констатират, че за младите хора най-важни са парите и успеха на всяка цена. Основна ценност за децата и тинейджърите и у нас вече е банкнотата – всичко друго е на заден план.


Та такива ми ти работи с парите и щастието – оказва се, че здравата са обвързани. Макар, че кой знае – може да са прави и онези, които дълбоко са убедени, че щастието съвсем не е в парите.
Те продължават да си вярват, че то е в тяхното количество.