Гладът – реален, а не измислен, тича към нас…

Гладът – реален, а не измислен, тича към нас…

https://cdn.fishki.net/upload/post/2019/08/08/3052631/25aa56a0dbd044c1a6a4ebe275aeb041.jpg

Вероятността скоро да няма какво да сложим на трапезата и да си лягаме гладни, става  все по-реална. Представители на авторитетни международни организации, включително ООН, експерти, различни производители и др., предупреждават за задаваща се дълбока продоволствена криза.

Същевременно се появяват данни за това, как броят на гладните непрекъснато се увеличава и то не само в бедни африкански, но и в най-развити западни държави. По данни на организацията Feeding America  гладни си лягат да спят над 42 милиона американци – всеки осми жител на тази богата държава. В сравнение с миналата година в САЩ  цените на продуктите са се увеличили с над 3 на сто, а прогнозите за следващата година са те да скочат най-малко с още 2.5 на сто.

Ситуацията я усложняват както очакваните  ниски добиви, така и нарушените доставки. Разположената в Атланта агенция за проучвания Trafalgar публикува данни от свое изследване, които сочат: повече от половината от американците вече са засегнати от липсата на стоки. Около 54 на сто отговарят с „да“ на въпроса дали са страдали от „закъснения или недостиг при опитите да купуват обикновени потребителски продукти“.

Представители на британската медия Би Би Си (British Broadcasting Corporation – BBC) разговаряха с Свейн Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на Yara International. Това е норвежка компания, която е сред световните лидери в производството на азотни торове. Според него растящите цени на природния газ повишават разходите за производство на торове, а това води и до поскъпването им на пазара. Така  амоняка – продукт, който произвежда  Yara, сега е с над 255 на сто по-скъп спрямо 2020 г. Това автоматично увеличава и цените на храните в световен мащаб. Самата Yara е  принудена да намали производството си заради това, което е довело до недостиг на торове. Те са са особено необходими на култури, като царевица, пшеница, рапица и др. Ето защо в следващите години ще бъдат произведени много по-малко селскостопански продукти, а това означава, че цените им ще литнат до небето. Ще последва глад в огромен мащаб.  „Има хора, за които това ще означава не само удар по портмонетата, но е и въпрос на живот и смърт“, твърди Холсетер.

И той е напълно прав: заради все по-високите цени на природния газ, които са скочили в пъти, в дълбока криза се оказа химическата индустрия. За над 70 на сто от всички торове, без които е невъзможно производството на култури като пшеница, царевица, ориз, кафе и др., основната суровина за производството им е природен газ. Но дефицитът на зърнени култури означава и недостиг на фуражи. В резултат на това на много от нас ще им се наложи да забравят вкуса на  месото и на млечните продукти.

https://www.vsyako.net/wp-content/uploads/2020/03/33edb2737d2a9d20ea81cad64f885b13.jpg

Гладните ще се увеличават и защото мното предприятия на химическата промишленост  намаляват производството на  торове или въобще спират работа. Това вече направиха гиганти, като BASF и  SKW Piesteritz (Германия), Achema (Литва), OCI (Холандия),  Yara International (Норвегия), Fertiberia (Испания) и др.

За създалата се ситуация несъмнено принос има  разразилата се по света пандемия от коронавирус. Но основната заслуга за задълбочаващата се продоволствена криза по света,  принадлежи  най-вече на управляващи елити на Запад.  Политиката, която следват  по-голямата част от тях, спокойно може да определим като „безумна“. Тяхното невежество, „зелен фанатизъм“ и неистова омраза към Русия не им позволява да гледат реално, а още по-малко да осмислят случващото се. Пренебрежителното им отношение към изкопаемите горива и насочването на огромни държавни ресурси към крайно ненадеждни слънчеви и вятърни източници, ще обусловя за години напред и рязкото поскъпване на електроенергията. Пример за това е Германия, в която „зелените“ имат много силни позиции за да манипулират общественото мнение и да  определят приоритетите в енергетиката. Заради високите данъци, които се налагат в тази страна върху ядрените и въглищните централи за производство на ток, цените на електричеството летят само нагоре. Според германски експерти през 2022 г. немците ще плащат най-високите в света цени за отопление и битови услуги. Цената на газта в тази държава ще скочи с една пета, а електроенергията – най-малко със седем на сто. А, когато расте цената на тока, то неизбежнво скача и тази на храната.

Връх на безотговорността към реалните жизнени интереси на милиони хора, са и въведените санкции от страна на САЩ и Еврокомисията спрямо Беларус. За да отмъстят на тази малка държава за нейното сближаване с Русия – един напълно естествен процес, ако отчетем, че става дума за два братски народа, неадкватни политици въведоха сурови санкции и срещу нейната компания „Беларуськалий”. Наистина трябва да си пълен тъпоглавец, за да блокираш достъпа на един от най-големите производители на калиеви торове до пазарите  – та така обричаш милиони хора на реален глад! Но точно това се случи. И когато хората в следващите месеци си зададат въпроса, защо са гладни те и децата им, би следвало да си спомнят и за този акт на управниците на Америка и  Еврокомисията.

Няма по-сигурен начин да се осигури глад за хората, като се блокира производството и доставките на торове. Така, както е невъзможно те да се произведат от слънчева или вятърна енергия – за това е нужна суровина, изкопаемо гориво, наречено „природен газ“. През 1918 г. немецът Фриц Хабер става носител на Нобелова награда за химия. Получава я, защото заедно с Карл Бош (а той става нобелов лауерат по химия  през 1931 г. съвместно с Фридрих Бергиус) разработват метод за индустриално производство на амоняк. Той е от ключово значение за съвремената промишлена химия. Посредством „процеса на Хабер-Бош“, в химическата индустрия въздуха се комбинира с водорода от природния газ и се получава тор. Ето защо да се налагат санкции срещу производители на природен газ, както това сега правят Еврокомисията и САЩ  спрямо руската компания „Газпром“, е престъпно действие, което обрича милиони хора на гладна смърт.

Вместо разумен, балансиран преход към „зелена икономика“, съобразен с реалните  ресурси на обществото и възможностите на хората, недоразумения облечени във власт действат революционно, по „болшевишки“. Проблемът е, че след последните парламентарни избори у нас, точно такива образи дойдоха на власт. И те не крият, че стриктно ще налагат мерките, които вманиачени евролидери се опитват да наложат на Евросъюза.  Вярно, с техните месечни доходи, които са в десетки, че и в стотици пъти по-големи от тези на нас, обикновените хора, им дреме за идващата скъпотия. За тях е от значение да реализират налудничавите си намерения, независимо от това, колко ще бъдат гладните и колко ще си отидат преждевременно от този свят. Защото неизбежната последица от действията им ще е дефицит на хранителни продукти  и неудържим ръст на цените на тези, които ще намираме по рафтовете в магазините.

https://images.unian.net/photos/2020_03/thumb_files/1200_0_1584360383-1602.jpg

Почти е сигурно, че реалният глад, който заплашва и голяма част от нашето население, ще породи огромно социално напрежение и ще изведе хората след броени месеци на улиците. Но дали това ще промени вече създадения от управляващи недоразумения по света и у нас хаос, е твърде съмнително.

Едно, обаче, е сигурно: хората, които ще си лягат гладни в следващите години, ще стават все повече…