Големи бели блокове на пътя

Големи бели блокове на пътя

 

 

На Леонардо да Винчи принадлежи определението: простотата е най-висшата форма на изтънченост. Написал е тези думи преди повече от пет века, но те съвсем не са загубили актуалността си. Напротив, днес простотата ни е много по-необходима, отколкото по времето на гениалния италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор, художник от епохата на Ренесанса. Светът, в който живеем става все по-сложен, събитията и процесите – все по-трудни за разбиране, ориентацията ни в тях – все по-проблематична.

Ние жадуваме за прости решения във всяка област на живота ни – от управлението на автомобил до работата с последния модел смартфон. Затова, ако вършим нещата просто, то ние правим съдбоносна крачка към така жадувания успех.
Всяка година у нас загиват или биват осакатявани на пешеходни пътеки стотици пешеходци.

И една от основните причини за това е поведението на шофьорите – несъобразена скорост, употреба на алкохол, отклоняване на внимание и пр. Но не на последно място е и незабелязване на конфликтната зона: среща с пешеходец на негов терен. Как да накараме шофьорите да спират щом забележат пешеходец, готвещ се да стъпи на пешеходната пътека?


Предлагат се всевъзможни решения: от “полегнал полицай” до страховити санкции. Все сложни решения, които още повече объркват транспортната обстановка.
А в едно исландско градче – Исафьордур, постъпиха просто и затова ефективно: триизмерна пешеходна пътека. Водача, наближавайки 3D-пешеходната пътека, вижда препятствие – висящи бели траверси във въздуха. Естествено, рязко намалява скоростта, скача на спирачките, за да не се блъсне в препятствието.


Зебрата с 3D ефект радва пешеходците – те имат чувството, че вървят във въздуха. А шофьорите незабавно намаляват скоростта или спират, щом я видят.
Идеята да се нарисуват полосите на пешеходната пътека с 3D-техника, веднага доведе до намаляване на конфликтността между пешеходци и шофьори. Сега човека зад волана попада на оптична илюзия, че на пътя лежат големи бели блокове. И ще-неще трябва да спре, за да не се блъсне в тях.


А с това простичко и затова и невероятно ефективно решение, осъществено от фирмата за улична живопис Vegamalun GIH, доскоро неизвестното рибарско градче Исафьордур стана световна знаменитост. И е на път да се превърне в туристическа сензация. А това означава и повече приходи за общинската хазна и жителите на Исафьордур.