Град – мечта

Град – мечта

 

 

 

Ако проявим интерес към Република Филипини, ще научим, че тази бивша испанска колония е една от двете католически държави в Азия (другата е Източен Тимор). И тази държава-архипелаг, никак не е малка – населението и от около 100 милиона души, е пръснато из 7107 острова.
Столицата и Манила си е истински мегаполис – в града живеят повече от 11 милиона души! Съответно и броят на автомобилите е предостатъчен, за да го превърне, заедно с индустрията в него, в изключително замърсен. А тамошната организация на движение компанията Waze определя, като най-лошата в света.


Вероятно тази негативна репутация на Филипините е подсказало на тамошните властимащи да подкрепят една идея: да се построи нов град-истинска мечта, в който всеки би искал да живее.
Според Business Insider градът вече си има име – “Новият Кларк”. Изграждането му ще струва  около 14 милиарда долара и ще бъде разположен на 120 км от столицата Манила, на територията на бивша американска военна база. Ще заеме площ приблизително, колкото тази на Париж.


Филипините са с намерението да покажат на света, как би трябвало да изглежда един град в нашата дигитална епоха. Той ще е футуристичен, в него ще са разположени най-съвременни технологии, ще се движат екологични безпилотни автомобили. А в самото построяване на града ще бъдат използвани съвременни средства, което ще позволи да се спестят значителни ресурси.
Новият Кларк ще бъде разделен на пет района, всеки от които ще има конкретна функция – държавна администрация, бизнес, образование, селско стопанство, отдих. Ще разполага с огромен спортен комплекс и агротехнически парк.


И ще има много зеленина – две трети от земята ще бъде отделена за паркове и за селско стопанство. Това трябва да осигури на живеещите в града кристално чист въздух.
Създатели на проекта са компаниите BCDA Group и Surbana Jurong. Парите за построяването му ще бъдат осигурени от държавата и от частни инвеститори. Планира се строителството да започне в следващите четири години и да завърши до 30 години.