Гръмпи, която направи стопанката си мултимилионер

Гръмпи, която направи стопанката си мултимилионер

Едва ли ще се намерят хора или организации, които да знаят точно, колко котки живеят на планетата. Да се преброят домашните котки би било по-лесно, но да се регистрират тези, които са изоставени на улиците или дивите котки определено ще е доста трудничко. Затова разполагаме само с приблизителна информация: в света живеят около 600 милиона котки. Само домашните котки, са над 50 вида и се различават не само по вида си, но и по характера, темперамента и др. Пръснати са по всички континенти.

Котката е сред най-популярните домашни любимци. Според познавачи най-много котки има в Австралия – там на 100 човека се падат 90 котки. Те ни радват, помагат ни да снемаме стреса, пазят ни от алергии… Но не са малко и хората, които им възлагат и още една задача – да охраняват домовете им от нашествието на гризачи.


А се оказва, че котка е способна и да промени кардинално живота ни. Точно това се случи с една дама – Табата Бундесен от град Мористаун, щата Аризона. Нейната история започнала с това, че през април 2012 година тя си взела едно току що родено коте.

То било много мило, но изглеждало страшно недоволно и сърдито – така се появило на белия свят. Като го видяла нейната малка племеница веднага му измислила и името – заради пъстрата му окраска момиченцето казало, че котето и прилича на популярния сос тартар.

И побързала да напише това на хартия, но сгрешила буквата – вместо тартар написала тардар. И така се появило истинското име на котето – съкратено Тард, макар, че скоро всички започнали да му казват Гръмпи (от англ. Grumpy – ядосан, сърдит).
Но славата настига Гръмпи няколко месеца по-късно – на 22 септември 2012 година.

Тогава Брайън – брата на Табата, качва снимка на сърдитото коте в интернет. Никой от тях не предполагал какъв фурор ще предизвика неговия образ сред хората. Гръмпи, чиято муцунка изразявала крайно недоволство и създавала ефект от пълна неудовлетвореност от живота, веднага става една от най-разпознаваните знаменитости в интернет. Неговият намръщен, кисъл образ моментално започва да се копира и тиражира в социалните мрежи.


Табата се оказва твърде предприемчива дама. Като осъзнава, че е попаднала на златоносна жилка тя веднага напуска работата си като сервитьорка. После патентова марката “Grumpy Cat” и създава компанията си Grumpy Cat Limited. Наема си и мениджър – известния специалист Бен Лашис, който да представя професионално Гръмпи в социалните мрежи.


И успеха не закъснява. Скоро сърдитата котка се сдобива с милиони фенове на своята Фейсбук страница, със стотици хиляди последователи в “Туитър”. Видеоклип с нейно участие събира светкавично над 17 милиона преглеждания. Филмът “Най-ужасната Коледа в живота на Сърдитата котка” е показан по канал на популярна кабелна телевизия. Гръмпи взе участие в бродуейския мюзикъл “Котки”.

Появява се на челните страници на авторитетните издания “Уолстрийт джърнъл” и “Ню Йорк магазин”, а журналисти от “Форбс” вземат интервю от Гръмпи. Списание “Тайм” я обявява за най-влиятелната котка в света. Появяват се и първите книги за Гръмпи: “Намусена котка – намусена книга”, “Намусен наръчник за живота – наблюденията на една сърдита котка”.

В края на 2015 година сърдитата котка е увековечена и в музея на восъчните фигури на мадам Мари Тюсо в Сан Франциско (става дума за музея с восъчни фигури в Лондон, който се превърна във верига с клонове из целия свят). Тя стана първия представител на семейството на котките, появил се в този много популярен музей. Специалистите работят четири месеца по фигурата на спящата на специална поставка котка. А на откриването и присъства Табата заедно със своята сърдитата котка.

Успехът на Гръмпи наистина е феноменален. Сърдитата котка има десетки милиони обожатели, снимките и продължават да се споделят, пародират, фотошопват и разпространяват с всевъзможни коментари в социалните мрежи.


А всичко това е предпоставка за напълно сериозен и многомилионен бизнес за Табата. Образът на сърдитата котка продават всичко – храна за домашни любимци, облекла, мебели, видеоигри, календари, напитки…

Още през първите две години след появата си в мрежата Гръмпи донася на Табата над 70 милиона долара – пари, получени заради нейния необичаен външен вид. Годишните доходи на Табата започват да надхвърлят тези на звезди, като актьора, сценариста и продуцента Матю Макконъхи, актрисите Никол Кидман и Камерън Диас и др.


А съвсем наскоро Гръмпи попълни банковата сметка на Табата с нови 710000 долара. Нейната компания Grumpy Cat Limited осъди друга американска компания – Grenade, защото тя е нарушила сключения между тях договор за използване на образа на сърдитата котка. Grenade плаща през 2013 година на Табата 150000 долара за да продава охладени кафеени напитки със снимката на Гръмпи на опаковката.

Федералният съд в Калифорния призна правата на котката и нейната стопанка. За щетите, възникнали от нарушаване на авторски права и знаци на продукти, той задължи Grenade да изплати на Grumpy Cat Limited впечатляващата сума от 710000 долара.


Гръмпи продължава да прави Табата все по-богата. Уникалната и физиономия се печата върху календари, играчки, дрехи… Рекламно лице е на компании за производство на храна и аксесоари за домашни любимци.


Девизът на Гръмпи бе: “Аз бях щастлива веднъж. Това беше ужасно!” Макар и вече да я няма, тя продължава да  радва  милиони хора със своето невероятно сърдито, но и много мило изображение.