Да кажем сбогом на диабета

Да кажем сбогом на диабета

 

Случаите на диабет в световен мащаб се увеличават лавинообразно: за последните две десетилетия те са нараснали над седем пъти и вече се доближават до половин милиард. Само във Великобритания броя на болните от диабет се е утроил за този период и надхвърля 2,8 милиона души. За тяхното лечение всяка година се харчат 14 милиарда фунта.
У нас сега около 400000 българи са диабетици, но през 1995 година те са били 170 000 души. Особено тревожно е, че възрастовата граница се снижава – от диабет от втори тип заболяват вече и деца. Известно е, че съществуват два основни вида диабет – при деца и млади хора (тип 1) и при възрастни (тип 2). В две трети от случаите става дума за заболяване от диабет от втори тип.


Захарният диабет се появява защото организма произвежда недостатъчно инсулин (този хормон снижава концентрацията на гликоза в кръвта) или когато изработвания инсулин не оказва нужното действие на организма. Следва увеличение на гликозата в кръвта и клетките не получават необходимата им енергия.
Диабетът е опасно заболяване, което създава много проблеми на хората, които са  го получили. Той повишава риска от сърдечен пристъп или внезапен удар. Уврежда кръвоносните съдове, нервите и органите, провокира болести на бъбреците и води до ослепяване. Повече от един милион ампутации на крайници се правят годишно заради него в света. Диабетът удря черния дроб и мозъка – основен източник на енергия за неговите клетки е гликозата, а диабета го лишава от нея.

Наличието на диабет увеличава вероятността от развитие на рак с 30 на сто, като най-висок е риска от рак на задстомашната жлеза, която произвежда инсулина – хормона, който регулира съдържанието на захарта в кръвта. Висок е риска и от рак на черния дроб, хранопровода и дебелото черво.
Специално проведени проучвания показват, че диабета състарява сърдечно-съдовата система почти с 15 години. При болните от диабет (1 или 2 тип) високия ръст от сърдечно-съдови заболявания, се развива при възраст 48 години за мъжете и 54 години за жените. Това е с 15 години по-рано, отколкото при хората, които нямат захарен диабет.

В случая под висок риск се разбира 20-процентната вероятност от инфаркт на миокарда, инсулт или смърт от сърдечно-съдова причина в продължение на близките 10 години. При достигане на 50-годишна възраст риска от инфаркт на миокарда при мъжете със захарен диабет рязко скача и се изравнява с този при лицата, които вече развиват коронарна болест на сърцето.
Затова профилактиката на диабета е в състояние да намали не само заболеваемостта от него, но и честотата на рака и свързаната с него смъртност, да увеличи дълголетието на човека.


Макар заболяването да се смята за хронично и обикновено лечението продължава през целия живот на пациента, то канадски изследователи от университета в Онтарио доказват, че да се възстанови секрецията на инсулина е възможно в 40 на сто от случаите. От съществено значение е калориите да се съкратят до 500-750 на ден. В експеримента, осъществен от учените, болни от диабет редовно са посещавали лекаря, който ги наблюдавал и продължавали да приемат лекарство и инсулин, за да регулират равнището на захарта в кръвта.
След четири месеца около 40 на сто от пациентите спряли лекарствата – организма им отново започнал секреция на инсулин в достатъчен обем.
Лечението се оказало ефективно, защото панкреаса (задстомашната жлеза), който отделя инсулин, е получил “отдих”. Същевременно запасите от мазнина в организма са намалели, което е увеличило секрецията на инсулин и е допринесло за лечението.


И американски учени от Университета на Южна Каролина стигнаха до извода, че хората с диабет трябва да ограничават храната – поне пет дни в месеца. През първият ден могат да поемат само 1090 калории, а следващите четири дни – не повече от 725 калории на ден. Те са убедени, че това помага да се възстанови производството на инсулин от панкреаса.
Преминаването от време на време на нискокалорийна диета облекчава протичането на болестта, при хора страдащи от диабет. Според проф. Валтер Лонго, който ръководи този екип от учени, вероятно с постене в продължение на няколко дни всеки месец, хората с диабет ще получат подобрение. Захарта в кръвта ще се нормализира заради производството на нормално равнище инсулин и повишаване на възприемчивостта към него.


Ако се намали теглото на тялото само с 10 на сто, то риска пада с 90 на сто. Проучвания в университета в Нюкасъл (Англия) показват, че ограничаването на менюто в продължение на два месеца е позволило на хора с диабет от втори тип да се избавят от него. И половин година след прекратяване на диетата те вече са нямали диабет.
Впрочем, когато става дума за храна, то особено полезен продукт за хората с диабет от 2 тип, се оказват броколите. Сулфорафанът, който те съдържат, подавя изработването на гликоза от клетките на черния дроб и експресията на гените, свързани с диабета.


Изводът от тези проучвания: ако много искаме ще се справим за броени месеци и с диабета. И не е кой знае колко сложна процедурата – просто ограничаваме поеманите калории, активно спортуваме, отслабваме и поддържаме равнището на гликозата в пределите на нормата.
А после казваме сбогом на диабета, дошъл ни на гости неканен…