Да полегнат на земята

Да полегнат на земята

 

 

 

Като стане дума за рязане на дървета първото, което ми хрумва, е бензинова резачка, която и аз понякога използвам на вилата. Ако, обаче, се заровим в предложенията за сечене, рязане, обработка на дървесен материал, няма начин да не се изненадаме от изобилието от всевъзможни машини.
Но това не означава, че не може да се измисли и нещо съвсем различно от традиционната технология за дърводобив. Стига човек да носи щура глава на раменете си.


Шведът, който можете да видите на клипа, определено си е малко луд. Защото той наистина ни показва един необичаен начин, как да облекчим работата си по сечене на дървета. И нещо повече – да я превърнем в направо екзотично приключение. Човекът предлага да стреляме по дървото, които искаме да повалим на земята. Прицелваме се и откриваме огън – за да падне дървото на нашия герой са му нужни точно три изстрела.


Искам изрично да подчертая, че шведа стреля по дървета, на които им е дошло времето да бъдат изсечени, а на тяхно място да се появат нови млади фиданки. Във всяка гора се прави подобно санитарно прочистване. Пиша това, за да не хрумне на някой наш юнак да  грабне карабината и да хукне към гората. За да изпробва и той там тази нестандартна техника за поваляне на дървета. Може, но само след консултация с горския. И да не се сърди – гората е на всички ни.


А иначе щурата идея на шведа като нищо може да подтикне мислещи глави да създадат непозната технология за отстраняване на дървета – чрез обстрел. Бързо, лесно, безопасно, евтино, ефективно. Да не забравяме, че и при дърветата, както при нас хората, по-рано или по-късно идва мига, в който трябва да полегнат на земята…