Да удивиш себе си и своята публика

Да удивиш себе си и своята публика

Томас Хербрих е един от най-нестандартните фотографи на планетата. Сред неговите клиенти са най-големи компании в света – като BMW, Mercedes Benz, Sony, Toyota, Volkswagen, Ikea, Phillip Morris, Lego… Томас сътрудничи и на киноиндустрията, като създава за нея специални ефекти. Сред филмите, за които е работил, са “Денят на независимостта”, “Годзила”…
Но призванието му е фотографията и на нея той посвещава преди всичко времето си. Научава се да снима, когато е на 17 години – първият си опит получава във фотостудия, специализирана за снимки на хранителни продукти.


Томас знае: хората вярват на изображението. Той не следва модни тенденции, а себе си и „класиката в жанра”. И затова се надява неговите колажи да радват хората и след много десетилетия. Не работи с фотошоп (колажите си събира в графичен редактор Eclipse за Windows) – убеден е, че всеки фотограф сам трябва да създава снимките си.
Както признава Томас, на него като фотограф не му е интересна реалността – предпочита да снима така, както художника рисува картините си. Само дето неговите инструменти не са четка и бои, а камера и традиционни и цифрови техники. Томас е невероятно изобретателен и ловък комбинатор и не случайно заради своите суперпрофесионални фотографии, е наричан вълшебник.

За да създаде вълната от хартия, той фотографира 1000 късчета хартия, а после намалява размера им чрез ксерокопиране. За него един от големите секрети да се получи завладяваща зрителите снимка, е да разполагаш с малки макети.

Проектите на Томас Хербрих са необичайни, забавни, леки… Той е в състояние от нищото да направи невероятно интересни неща – пример за това е проекта му “Дим”. Ние сме заобиколени от него – от цигари, кибрит, заводски тръби… И не ни прави впечатление. Но ако погледнем на същия този дим от друг ракурс, то може да видим необикновени, загадъчни форми и в него. За съжаление, този продукт е мимолетен и фигурите, които ражда трудно можем да уловим с очите си. Но от камерата те не могат да избягат – това го доказват необичайните форми, които Томас е запечатал. Върху този проект той работи цели три месеца, като прави около 100000 снимки на дим. От тях подбира едва 20.

Томас Хербрих не е фотографа, за който обикновено се сещаме, когато чуем тази дума. Защото той създава проекти, които ни доказват една велика истина: светът, в който живеем е удивителен, в него има и се случват потресаващи неща!


Сам определя свойте работи, като атрактивни, интересни и малко тайнствени. Точно в духа на собствения му девиз – “Удиви себе си и своята публика”.


И той успява да прави това твърде успешно и по един очарователен, неповторим начин…