Дворец за нейно величество Книгата

Дворец за нейно величество Книгата

 

 

Хората все по-малко четат книги.
Хората все повече четат книги.
И двете тенденции са верни. Намаляват масовите читатели на книги, но се увеличават ценителите на истински доброто четиво.
Светът се разделя на две групи. На огромна, за която докосването на книгата е безмислено прахосване на време. Тя си предпочита чалгата и безцелното сърфиране из мрежата.
И на далеч по-малобройна – тази на елитите, която алчно посяга към всяко ново заглавие от областта, която я интересува. Защото знае, че знанието е най-добрата инвестиция в непредсказуемото и несигурно бъдеще.


И точно те са прави – няма по-добър “инструмент” за развитие на креативния потенциал на човека от книгата. Тя повишава нашата компетентност, общата ни култура, без която е невъзможно да намираме нови решения: идеи, технологии, съдържание, непознато приложение на познати неща…

Четенето на добри книги стимулира мозъка ни, концентрира вниманието ни, помага ни да мислим критично, подобрява умственото ни здраве. Като четем ние тренираме способността си да се концентрираме, съхраняваме мозъка си жив, енергичен, асоциативен.
Добрата книга ни дава вдъхновение, научава ни да виждаме отделното в неговия цялостен контекст, предлага ни примери, аналогии, безценни съвети…

А всичко това разширява границите на нашия разум и ни позволява да намираме възможности там, където преди това не бихме се сетили да ги търсим.
Умните работодатели познават тази роля на книгата и я вземат предвид, когато набират своите кадри. Две трети от работодателите в САЩ например, сочат като много важна характеристика на младите хора, които искат да наемат, е те да обичат да четат книги.

Четящите получават по-добре платена работа и много по-рядко попадат зад решетките. Те са по-отговорни и хармонично развити личности – спортуват, занимават се с обществена дейност и пр.
Веднъж попитали Алберт Айнщайн – един от най-великите интелектуалци за всички времена, как според него могат да се формират умни деца. А той отговорил:
– Ако искате вашите деца да са умни, четете им книги. Ако искате те да са още по-умни, четете им повече книги.


Затова нейно величество Книгата има нашето безкрайно уважение и възхищение. И напълно заслужено на нея и се полагат огромни и красиви библиотеки, които са изградени навсякъде по света.
А наскоро в Китай откриха една уникална библиотека. Тя се появи в квартал Бинхай на град Тянцзин – третият по големина град в Северен Китай с население над 14 милиона души.


Пететажната библиотека е проектирана от холандската дизайнерска компания MVRDV. Тя е създадена през 1991 година в Ротердам и е наречена по първите букви на фамилните имена на нейните основатели – Вини Маас, Якоб ван Рийс и Натали де Врис. В проекта участва и Тянцзинския градски проектно-конструктурски институт – TUPDI.
Библиотеката определено е внушителна – разположена е на площ от около 34000 квадратни местра. Това е позволило в нея да се поберат над 1,2 милиона книги.


Нестандартно мислещите архитекти са поставили в средата на сградата едно огромно око – кълбо, което създава неповторимо социално пространство. В него посетителят може спокойно да седи, да чете, да наблюдава полиците с книги.
Гигантската сфера е обкръжена от терасовидни книжни рафтове, които се простират от пода до тавана.

Вълнистообразни те служат и за стълби, и за сядане, което създава усета за потапяне в книжното пространство. На най-горните рафтове в действителност няма книги, а имитиращи ги алуминиеви пластини.


В библиотеката има зали за четене, обширни и много уютни пространства за общуване, стаи за делови срещи… На последния етаж са разположени компютърни и аудио-зали.
Само за три години архитекти и строители са съумяли да построят тази фантастична сграда – един истински вълшебен дворец за нейно величество Книгата.