Дворец, който тя заслужава

Дворец, който тя заслужава

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 35b_Tianjin_Library_%C2%A9Ossip.jpg

Човечеството се разделя на две групи.
На една все по-увеличаваща се, за която докосването на книга е безсмислено прахосване на време. Тя си предпочита телевизора, чалгата и безцелното сърфиране из мрежата.
И на друга – далеч по-малобройна, за която общуването с книга, е и най-добрата инвестиция в непредсказуемото и несигурно бъдеще. Но точно тази група е направила верния избор: добрата книга ни учи да мислим, вдъхновява ни, дава ни примери, безценни съвети… А всичко това ни позволява да намираме възможности там, където преди това не бихме се сетили да ги търсим.

Веднъж попитали Алберт Айнщайн – един от най-великите интелектуалци за всички времена, как според него могат да се формират умни деца. А той отговорил:

-Ако искате вашите деца да са умни, четете им книги. Ако искате те да са още по-умни, четете им повече книги.
Затова нейно величество Книгата има нашето безкрайно уважение и възхищение. И напълно заслужено на нея и се полагат огромни и красиви библиотеки, каквито има навсякъде по света.
Сред тях е и тази, която се появи неодавна в квартал Бинхай на град Тянцзин – третият по големина град в Северен Китай, с население над 14 милиона души. Тя е на пет етажа и е проектирана от холандската дизайнерска компания MVRDV. В създаването и участва и Тянцзинския градски проектно-конструктурски институт – TUPDI.

Библиотеката е разположена на площ от около 34000 квадратни местра. Това е позволило в нея да се поберат над 1,2 милиона книги.
Нестандартно мислещите архитекти са поставили в средата на сградата едно огромно око – кълбо, което създава неповторимо социално пространство. В него посетителят може спокойно да седи, да чете, да наблюдава полиците с книги.
Гигантската сфера е обкръжена от терасовидни книжни рафтове, които се простират от пода до тавана. Вълнистообразни те служат за стълби и за сядане, което създава усет за потапяне в книжното пространство. На най-горните рафтове в действителност няма книги, а имитиращи ги алуминиеви пластини.
В библиотеката има зали за четене, обширни и много уютни пространства за общуване, стаи за делови срещи… На последния етаж са разположени компютърни и аудио-зали.
Архитекти и строители са съумяли да построят един истински вълшебен дворец за нейно величество Книгата.