Дебнат ли ни отрови от хладилника?

Дебнат ли ни отрови от хладилника?

 

 

 

Наскоро учени-биолози споделиха, че са възможни смъртоносни епидемии сред нас, хората. Според тях най-вероятно те ще бъдат предизвикани от супербактерии – неуязвими за съществуващи лекарства. И ще ни атакуват оттам, откъдето най-малко очакваме: от месото, което похапваме. В говеждо и пилешко месо вече са открити бацили, способни да изработват ентеротоксини (вероятно си спомняте от уроците в училище, че бактериите със сферична форма ги наричат коки, а с пръчковидна – бацили). При това пет ентеротоксина (A, B, C, D и Е на златистият стафилокок) ca силно устойчиви на топлинно въздействие – не могат да бъдат разрушени дори при нагряване за половин час до 100 градуса по Целзий!

Лошото е, че бактерии, способни да изработват ентеротоксини, предават тази своя способност на други, много по-опасни от тях микроби.
Специалисти започнаха да използват определението “супербактерия” за микроорганизми (микроби), за които не е страшно въздействието на един или няколко антибиотика. Сред тях са и много разпространените и опасни патогени (неща, което ни разболяват) като златистия стафилокок (може да породи над 100 вида възпалителни заболявания) или пневмококи (причиняват ни бронхит, пневмония, отит, синуит, язва на роговицата и пр.).
Устойчивостта на бактерии към антибиотиците е далеч по-опасен проблем от климатичните изменения.

Супербактериите просто ще ни убият по-рано, отколкото климата. От бактерии, устойчиви към антибиотици сега годишно умират над 700000 души в света, но прогнозите са, че те ще достигнат 10 милиона след около три десетилетия. Супербактериите са много по-опасни от раковите заболявания например. А и лечението на рака е немислимо без ефективни антибиотици.
Според изследователи главни “инкубатори” на супербактерии се превръщат животновъдни ферми. Там масово използват антибиотици за ускоряване ръста на животните, предназначени за добив на месо.
Учени са посетили един от пазарите на Кайро. Там са купили 250 парчета говеждо и пилешко месо – както местно производство, така и внос от чужбина.

След това са ги анализирали в лаборатория. Оказало се, че в половината от тях имало големи количества бацили. А в една трета от тях се намирали спори или активни клетки на вида Bacillus cereus – възбудител на опасни инфекции на стомашно-чревния тракт. Този микроб е невъзможно да бъде унищожен по време на готвене. Той е способен да произвежда опасни за човека отрови, като nhe, hbl, entFM и др. Токсините не се разлагат от горещината.
Повечето от установените в този експеримент микроби са били устойчиви към антибиотици, днес масово прилагани във ферми и в болници. А са открити микроби, които са успели да си изработят имунитет и към смятаните за непобедими засега антибиотици, като ванкомицин и хлорамфеникол.


При това, както отбелязват учените, най-опасните версии на бактериите тепърва ще се появат. И това непременно ще се случи, ако антибиотици безогледно и в огромни количества се използват. Особено, когато това се прави без да се спазват елементарни санитарни норми, които биха възпрепятствали проникването на микроби в месото.
Друго проучване в Индия сочи, че само една трета от лекарствата на базата на два или повече антибиотици, продаващи се в тази страна, са били одобрени от съответните органи там. Нещо повече: само 3 на сто от тези лекарства са минали клинични изпитания и са били одобрени от регулиращите органи в Британия и САЩ. Повечето от тях са имали сериозни странични ефекти, заради които са забранени в развити страни.


И сега най-любопитното от това проучване: подобни опасни лекарства, прилагани и в животновъдството, са произведени съвсем не от “пиратски” компании. Нищо подобно: те са продукт на най-големи фармацевтични фирми! Те печелят милиарди долари от производството и продажбата на непроверени и дори забранени препарати по света.
Ситуацията у нас едва ли ще е по-различна. И за могъщи транаснационални корпорации вероятно не е никакъв проблем да платят, на който трябва, за да им се продават безпроблемно съмнителни антибиотици. Основание да мисля така ми дава един от главните изводи в годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през миналата година: в България има корупция във всички клонове на управлението!

В докладът се посочва, че корупционни практики, свързани с усещането за безнаказаност, се забелязват във всички сфери на управлението – подкупи, конфликт на интереси, разработване на схеми за присвояване, злоупотреби, нарушения при обществени поръчки, търговия с влияние и т.н.
А след като у нас стига да поискаш най-спокойно ще се снабдиш с нелегално внесени цигари или дрога от която и да е точка на планетата, то трябва да си голям наивник за да изключиш тази възможност и за трафика на всевъзможни лекарства. Включително и на неразрешени и непроверени антибиотици за животни, особено ако цената им е наполовина от тази на официално предлаганите по ветеринарни аптеки например.


А дали търговски фирми, внасящи и разпространяващи лекарства не снабдяват и директно животновъди със съмнителни антибиотици е въпрос, на който сами можете да си дадете отговор. Отново като се сетите за равнището на корупцията у нас и неудържимия от нищо стремеж към максимализиране на печалбите от търговци и производители.
И още един факт, върху който си струва да се замислим: страната ни в първата десетка от 30 държави в ЕС по прилагане на антибиотици в животновъдството. До този извод стигна изследване на Европейската агенция по лекарствата за продажбата на антибиотици за животни (без домашните любимци). В него България е поставена на осмо място – тук на един килограм живо тегло през 2015 г. са се падали средно по 121 милиграма антибиотик. Но още по-важна е тенденцията, която е установена в това проучване: България е сред малкото държави, в които употребата на антибиотици в животновъдството расте! Друг е въпроса, че и немалка част от внесеното месо е от страни, където масово третират животните с антибиотици.


Скромното ми мнение е, че като вземем предвид безхаберието в скъпата ни Татковина, властващо от сферата на образованието до  опазването на горите, едва ли можем да очакваме някаква осезаема промяна. И дали ще пълним хладилника си със смъртоносно опасни бактерии или не, си е само наш проблем.
А вариантите за неговото решение могат да бъдат сведени до два: ставаме пълни вегетарианци или сами си произвеждаме месото…