Дима – хлапето, което не бива да дразним

Дима – хлапето, което не бива да дразним

Едва ли ще се намери човек, който да не еа чувал за Брус Лий (1940 – 1973 г.) – киноактьор и знаменит майстор на бойните изкуства. Той е бил и истински виртуоз на едно от най-опасните оръжия – нунчаку. Много популярна е сцена, в която Брус играе тенис на маса, използвайки техники за нунчаку – в YouTube досега тя е видяна от над 22, 640 милиона зрители!

Нижни Новгород е център на Новгородската област на Русия. По брой жители – 1255000 души, той е на пето място в тази страна. Е точно в този древен град – основан е през 1221 година, живее и един необикновен хлапак: Дима (Дмитрий) Майоров.

Той е едва на 11 години, но от четиригодишна възраст се занимава с карате. И е постигнал в него впечатляващи резултати – световен и европейски шампион, шампион и на Русия, носител на 400 медала от различни престижни състезания. Дима има 4 кю шотокан и кобудо.

Техниките в карате, които най-вече харесва, са маваши-гери (страничен удар с крак) и гяку дзюки (удар с ръка в корема). Любимата му ката е Енпи и Сочин. Отлично владее оръжията бо (дълга тояга), нунчаку (две свързани пръчки), тонфа (дръжка на мелничка), кама, сай (с него се сади ориз), джо (палка).


Дима гостува в популярното предаване на Максим Галкин “Лучше всех”. Там на въпроса на водещия, колко удара ще са му необходими, за да неутрализира нападение на човек на около 40 години, Дима спокойно отговори:
– Само един!
Невръстният майстор на бойните изкуства показа още, че с нунчаку наистина може да се играе тенис на маса.
След като човек види изпълненията на Дима у него няма да има и капка съмнение, че с това хлапе е най-добре да си приятел и съюзник.