Днес е мой ред

Днес е мой ред

 

В началото на февруари 1945 година в двореца Ливадия, разположен в черноморския курорт Ялта (тогава СССР, сега в Русия) се срещат президентът на САЩ Франклин Рузвелт, премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил и председателят на Съвета на народните комисари на СССР Йосиф Сталин. Освен тях присъстващи са и министрите на външните работи, както и висши военни от трите страни. На тази – наречена Ялтенска конференция, се обсъжда въпроса за устройството на следвоенна Европа. И ето един анекдот оттогава.
По време на срещата в Ялта тогавашния британски външен министър Антъни Идън написва бележка и я предава на Чърчил. Той внимателно я прочита и веднага я изгаря с пурата си. После написва нещо на един лист и го протяга обратно към Идън. Той го прочита, накъсва листа на малки парченца и ги хвърля в кошчето за боклук.


Когато заседанието приключило, съветските контраразузнавачи иззели кошчето и възстановили записката на Чърчил. Там било написано:
– Не се вълнувай! Старият ястреб не пада от гнездото!
Незабавно били привлечени най-добрите съветски разшифровачи и те започнали работа по разкриване на скрития замисъл на написаното.
Години по-късно дългогодишния министър на външните работи на СССР, член на Политбюро на ЦК на КПСС и Председател на Върховния Съвет Андрей Андреевич Громико, се срещнал с Чърчил. И го запитал, какво всъщност той е написал на британския му колега в Ялта:
– Най-добрите ни разшифровачи много дълго работиха, но така и не можаха да разберат, какво всъщност сте написали – казал Громико. – Оттогава мина много време. Може би ще ми разкриете секрета на вашата фраза?
– Няма проблеми – отговорил Чърчил. – Беше ми се разтворил ципа на панталона и господин Идън ме предупреди. А аз го успокоих.
*******
Разликата между секса за пари и секса по любов е в това, че в първия случай ви излиза по-евтино.
*******
Началник се кара на свой подчинен:
– Колко пъти ти казвам да не пиеш в работно време! Вчера, когато беше трезвен, бях просто щастлив!
– Вчера, шефе, бяхте щастлив вие, а днес е мой ред!