В света на тоталната манипулация: 2

В света на тоталната манипулация: 2

 

 

 

Иън Гудфелоу е млад, но вече знаменит изследовател от Google Brain. Той е един от известните експерти в света по изкуствен интелект. И затова можем да му се доверим, когато разказва, че вече не е проблем за алгоритми с лекота да фалшифицират всяка фотография или видеоклип.


Милиони наивници у нас и по света всяка вечер например, залепят очи пред телевизора, за да се информират. И най-странното е, че вярват на това, което виждат на екрана, защото го виждат със собствените си очи. Само дето не си дават сметка, че върху новините вече яко е поработено. От хилядите събития са избрани да се покажат само няколко. Много внимателно e подбран и съответния музикален фон.

Помислено е в какъв контекст да се постави съобщението. Създаден е коментар, който да внушава съответната оценка – добро или лошо е показваното… За това на журналистите са им отишли немалко часове. Но скоро цялата тази манипулация, насочена към контрол на мисленето на милиони, мълниеносно и с лекота ще върши изкуствения интелект.


Според Иън за обикновения човек ще е невъзможно да установи дали са достоверни или не снимките и клиповете, създавани или обработвани от невронни мрежи. Алгоритмите ще направят процеса на дезинформация и фалшификация лесен, евтин, достъпен и светкавичен. При това те ще са в състояние непрекъснато да изучават, как да действат още по-добре и да се самоусъвършенстват в изкуството на манипулацията.

Много скоро, смята Иън, в публичното пространство ще се появи изобилие от качествени фалшификати. И без това затъпяващата огромна част от човечеството, ще загуби напълно способността въобще да се ориентира в това, което се случва в света.
Политиците, корпорациите, търговците ще получат възможности да промиват мозъците ни, за които не сме и сънували.

Благодарение на самоусъвършенстващия се изкуствен интелект и на пълната информация за всеки, който притежава смартфон и е в социалните мрежи, властимащите ще поставят нашето съзнание под абсолютен контрол. От сега съществуващото право на избор – колкото и да е илюзорно, но все пак го има, няма да остане и помен.

Всяка следа, която оставяме сами и напълно доброволно в интернет – прочетен текст, профил, снимки, харесвания и пр., в реално време ще се събира и изучава от алгоритъма. А после подобно на лекар, пак той ще ни поставя диагноза и ще ни предпише съответното хапче – за промиване на мозъка ни. Изкуственият интелект ще прескача филтрите на съзнанието ни и ще се намесва директно в нашето подсъзнание – подобно на принципа на “25-ия кадър”, който отдавна използват тарикатите в рекламата и маркетинга.


Впрочем и сега учени предупреждават, че социалните медии създават т.н. ефект на ехо-камера: те предлагат на потребителя предимно това съдържание, което той е определил вече като интересно. На хората непрекъснато се доставят теми, факти, материали, които потвърждават вече установена тяхна гледна точка към събитията.

Изводът е, че се задава прекрасно бъдеще. Единственият негов недостатък е, че за преобладаващата част от човечеството ще е практически невъзможно да отличи реалността от нейната фалшификация.
А истината ще остане само като бегъл спомен от все по-отдалечаващото се минало…