В света на тоталната манипулация: 1

В света на тоталната манипулация: 1

 

 

Ако хвърлим поглед назад във времето няма начин да не се възхитим от възможностите на човека. Днес разполагаме с технологии, които наши предшественици не са и сънували. Смартфонът е с възможности, които надхвърлят многократно първите компютри, заемали огромни помещения. Благодарение на интернет днес можем да правим бизнес, с която и да е точка на планетата, без да излизаме от кухнята си.

Разполагаме с алгоритми, които могат да направят перфектна диагноза на организма ни за време, което е немислимо дори за най-добрите лекари на планетата. Не е далеч деня, когато ще живеем в домове, построени за броени часове, посредством 3D принтиране. А вътре в тях наши незаменими помощници ще се окажат мили и безшумни роботи.


Но всичко си има своята цена. За да ползваме новите технологични придобивки ние се лишаваме от лично пространство – приемаме да бъдем наблюдавани без спиране, по всяко време на денонощието.
И да бъдем манипулирани – тотално. Човечеството винаги е било обект на промиване на мозъци. Това се е осъществявало, върши се и днес на Изток и на Запад.

Всемогъщата пропаганда няма как да скрие тази истина от всеки, който поне малко е любопитен в тази област.
Но традиционните техники за обработка на мисленето на хората, са детска играчка в сравнение с това, което се задава на хоризонта. Ето някои факти за размишление.
Face2Face е програма, която позволява да се пренася мимиката на един човек на лицето на друг.

С нея и с помощта на обикновена уеб-камера, всеки от нас може да застави, който и да е друг човек да говори във видеоклип, каквото ние си поискаме. Програмата създава напълно реалистична мимика, включително показва и индивидуални особености – движение на устните, на веждите.
За да ни покажат възможностите на Face2Face  учени използваха видео с изказвания на Доналд Тръмп, Барак Обама, Джордж Буш и Владимир Путин.

Посредством програмата тези политици са показани като говорещи кукли, които повтарят движения, фрази, мимика на актьор. Цялата тази манипулация се осъществява в реално време.
Съвършенно се обработва не само образа, но и говора. С аудиоредактора на компанията Adobe можем да редактираме реч и да се изрязваме от нея думи. Да “заставим” човек да говори неща, които той никога не е произнасял. И да ги разпространим в мрежата например.

За милиони простосмъртни тази версия ще е истината, а не това, което в действителност би искал да каже героя на нашата история.
На Project VoCo са му нужни по-малко от 20 минути, за да разпознае нечий глас. А след това така да го обработи, че собственика му да се хване за главата, като чуе, какви ги е говорил.


Изкуственият интелект е в състояние да промени напълно и незабележимо за потребителя всяко оригинално съдържание. Не е проблем да се смени изражението на лицето на видеоклип в реално време. Да се добавят несъществуващи звукови ефекти, детайли в образи, които да ги направят отблъскващи или привлекателни за зрителите. Ботът (от робот) Smile Vector например, е специално създаден за Туитър (микроблога, чрез който потребители изращат и четат съобщения – туитове). Той е в състояние да добавя снимки на фотографии на знаменитости в напълно автоматичен режим, без участието на човека.