Доверчивостта, която ни вреди: част 1

Доверчивостта, която ни вреди: част 1

 

 

Ако проявим интерес ще узнаем, че на света сега живеят над 7 милиарда и 586 милиона души, сред които с незначителен превес от няколко процента, са мъжете. Това са всякакви хора: високи и ниски, заоблени и слаби, умни и глупави, добри, но се срещат и лоши… Онова, което ги обединява в 2018-та година е, че огромната част от тях вярват на рекламата и всевъзможни маркетингови трикове. Доверяват им се дори и тези, които отлично знаят, че тяхната работа е да ги лъжат.

Ситуацията напомня много точно на предизборната: политиците не спират да ни обещават чудеса, ако ги изберем. Ние си казваме – това е невъзможно, те просто ни манипулират, за да се докопат до плячката, която си върви с властта. Но кой знае защо после отиваме и гласуваме – най-вече за тези, които са били особено напористи в общуването си с нас.


Доверчивостта към това, което се лее денонощно най-вече от телевизионни екрани, липсата на критично мислене, се забелязва у милиони хора. Огромната част от тях приемат като чиста истина онова, което срещат в публичното пространство.
Особено, ако информацията е от света на здравето. В интерес на истината точно там всички ние сме свръхчувствителни.

Много хора са чували името на психолога Ейбрахам Маслоу (1908 – 1970 г.). Той е имал различни интереси, написал е полезни книги, но става особено популярен с проучванията си за човешките потребности. Тях Маслоу подрежда в една йерархична пирамида, в основата на която е човешкото здраве. За да премине човек към задоволяване на потребност от по-висок етаж на пирамидата, то той трябва да е постигнал удовлетворение на предшестващата я потребност.

Така, ако човек е болен или гладен, то него ще го занимава най-вече как да стане здрав или да се нахрани – всякакви други нужди минават на заден план.
Точно от тази йерархия на потребностите се възползват най-безцеремонно тарикатите, които обслужват интересите на фармацевтичната индустрия. Те преувеличават въздействието на лекарствата, недооценяват риска, свързан с тяхното приемане и разширяват неправомерно списъка на показания.

Рекламата ни спестява отрицателни резултати от клинични изследвания на лекарства, а често предоставя и неверни данни. Маркетолозите така са промили мозъците на огромна част от новите поколения, че те вече не възприемат лекарствата като препарати, които може да предпише само специалист. За тях те са най-обикновени потребителски продукти, които могат и сами да си купуват и употребяват, както и когато си пожелаят.

Те не си дават сметка, че така се пристрастяват към употреба на лекарства, които не само не са им необходими, но повечето от тях съсипват здравето им като цяло. Впрочем, податливи на влиянието на манипулаторите все по-често са и здрави хора – те сами търсят лекари да им изпишат препарати, за възможности на които са научили от медии и които в действителност не са им нужни.


Една от важните агенции на министерството на здравеопазването на САЩ, се нарича Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention – CDC). Включва 11 центъра, институти и отделения. В тях работят около 15000 души и задачата им е профилактика и контрол на заболявания, предоставяне на информация за подобряване на решенията, които се вземат в областта на здравеопазването.


В свой отчет  CDC твърди, че половината от американците употребяват много опасни за здравето им лекарства. Над 150 милиона от жителите на тази страна вземат непроверени и небезопасни фармацевтични препарати. А от началото на 90-те години относителния дял на американците, приемащи всевъзможни лекарства, е нарастнал с 10 на сто. Естествено, така те сами си създават различни здравословни проблеми.


А правят това под влияние на агресивната реклама, която денонощно ги залива най-вече от телевизионните екрани. Хората пазаруват смело от аптеките, само защото са повярвали на натруфените приказки за възможностите на поредното хапче. Това обяснява и защо фармацевтичната индустрия влага стотици милиарди долари за промиване мозъците на потребителите и за да ги превърне в зависими от своите продукти.


А истинският проблем не е в това, че хапчетата най-често не лекуват, а маскират симптомите на заболяването. Страшното е, че всички те имат негативни странични ефекти – водят до появата на нови заболявания, могат да усложнят състоянието на пациентите в дългосрочна перспектива, включително и да ги доведат до преждевременна смърт.
Ето например няколко популярни фармацевтични препарата, които могат да ни нанесат много вреди и то буквално няколко дни, след като сме ги вземали.

Ваксина против грип
Повечето противогрипни ваксини съдържат значителни дози алуминии, живак и формалдехид. Алуминият се натрупва най-вече в бъбреците, мозъка, дробовете, щитовидната жлеза, създава проблеми с храносмилателната система, предизвиква главоболие, умствено изоставане и др. Ако живака попадне в нашата мускулна тъкан, то той ще увреди нервната ни система. Живакът води до дисбаланс на храносмилането, загуба на паметта, проблеми с дишането, депресия, сърдечносъдови заболявания. А формалдехидът е много канцерогенно и токсично химическо съединение.

Лекарства за разреждане на кръвта
Антикоагулантите са препарати, които хора вземат за да предотвратят образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Действат, като предотвратяват коагулацията на кръвта. Само по себе си преобразуването на кръвта от течност в неразтворим гел (съсирването) е един много важен процес – благодарение на него ние се предпазваме от загуба на кръв при наранявания или разкъсване на кръвоносни съдове, тъкани, органи.

Но има случаи, когато се налага да се попречи на кръвта да се съсири – като да се предотврати образуването на тромби. За тази цел се използва лекарства, наречени антикоагуланти.
Но се оказва, че много от най-новите антикоагуланти имат смъртоносен страничен ефект. Дори незначителна вътрешна травма може да доведе до фатален край, защото става невъзможно да се спре кръвотечението. Освен това перпаратите за разреждане на кръвта всеки ден измиват от тялото ни много ценни за него хранителни вещества.