Доверчивостта, която ни вреди: част 2

Доверчивостта, която ни вреди: част 2

 

 

 

 

Химиотерапия
Много хора не знаят, че равнището на успех при химиотерапия е 2,3 на сто, а неуспеха при приложението и срещу рака средно е 97,7 на сто! Определено неутешителни цифри…
Можем да си обясним как работи химиотерапията със следния пример: да си представим, че се намираме в басейн, а някои изсипва в него един тон пестициди за да убие няколко бръмбара, попаднали във водата.


Над 75 на сто от онколозите, както и други лекари не препоръчват химиотерапия и се отказват да я правят. Тя може да убие раковите клетки, които вече има у пациента, но също така създава среда за появата и размножението на други. Освен това химиотерапията убива добрите стомашни бактерии и понижава имунитета на човека. Затова след нея той губи способността да се бори с рака и даже с други заболявания.

Лекарства против тревожност (бензодиазепини)
Тях ги вземат много хора, за да намалят своето безпокойство, паника, при безсъние, алкохолизъм и др. Сред тях най-популярните и продавани и у нас са валиум, ксанакс, клонопин. Проблемът е, че не всички си дават сметка, колко опасни са бензодиазепините за здравето им. След като бъдат поети те веднага забавят централната нервна система, като излъгват мозъка.

Но точно това отпускане се съпровожда с много странични и опасни ефекти – раздразнителност, агресия, импулсивно поведение и възбуда. Може да се задълбочи депресията на човека, който ги взема, у него да се появат халюцинации и мисли за самоубийство.
Ако се комбинират бензодиазепини с антидепресанти SSRI (Prozac и Zoloft), то това ще увеличи тяхната токсичност.

Антиконвулсивни средства
Тези фармацевтични препарати се използват при лечение на припадъци. В състояние са много сериозно да увредят черния дроб на този, който ги взема. Въпросът е: какъв е смисъла да се лекуват пристъпи с препарати, които съсипват този жизненоважен орган на човека?

Струва ли си да се пише и говори по тази тема? Сами преценете: не само в САЩ, но и у нас общите продажби на лекарства устойчиво растат. Така през 2016-та година продажбите на лекарства в България скочиха с около 8 на сто спрямо 2015 година. Но през 2017 година те отбелязаха ново увеличение спрямо предшестващата година с 10 на сто (ръстът при лекарствата с рецепта е от 12 на сто). Тенденцията е ясно изразена: все повече хора се пристрастяват към лекарствените наркотици.


Преди да посегнем към поредното хапче, е добре да си припомним много простичката истина: фармацевтичните фирми се интересуват от едно единствено нещо – да приберат парите ни. А дали да бъдем здрави или не – това си е лично наш проблем. И още нещо много важно: няма лекарствен продукт, произведен от фармацевтичната индустрия, вземането на който да не заплашва организма ни с много опасни странични ефекти.


Ето защо в наш интерес е да не вярваме на рекламата, която ни препоръчва едни или други хапчета. Ако лекар ни ги изписва то в наш интерес е да му задаваме много въпроси, за да узнаем за техните странични ефекти.
А най-добре е да живеем така, че да не довеждаме организма си до стресова ситуация, при която да търсим лекарства.

И ако – недай си Боже!, се появи такъв момент да си спомним за алтернативата: лекарствата, които ни предлага майката Природа.
Защото, ако ги потърсим няма начин да не ги открием.