Убиецът на самолетоносачи

Убиецът на самолетоносачи

https://static.standaard.be/Assets/Images_Upload/2012/08/14/TOR902_WAVERIDER-_0814_11.jpg

The National Interest е авторитетна американска медия, която е специализирана по военно-политически проблеми. Излиза два пъти в месеца, а нейни автори са доказани експерти. Редовно публикации на The National Interest се препечатват в други големи медии – като The New York Times, The Financial Times и др. Списанието се следи всеки месец от близо 8 милиона души в света.

В него се появи интересна публикация на  Питър Сучиу – известен американски експерт, автор  на книги на военна тематика. Тя е посветена на невероятният успех, постигнат от Русия – успешното завършване на серията изпитания на хиперзвуковата ракета „Циркон“.

Авторът подчертава, че тази най-нова руска ракета е способна да се движи със скорост шест пъти по-голяма от тази на звука. А това означава, че тя е в състояние да достигне поставената и цел за по-малко от 7 минути. Последният тест на хиперзвуковата ракета е направен от борда на руската фрегата „Адмирал Флота Советского Союза Горшков“ – супермодерен кораб от проекта 22350, построен по технологията „стелт“ ( от англ. by stealth  – крадешком, мълчаливо). Питър Сучиу цитира руският президент Владимир Путин, който заяви по време на парада в чест на руския военно-морски флот (ВМФ), състоял се на 26 юли в Санкт Петербург, че Русия внедрява и цифрови технологии, които са непознати в света, включително хиперзвукови системи. Особено внимание авторът отделя на факта, че комбинацията от скорост, маневреност и надморска височина правят невъзможно прехващането на „Циркон“.

Първите изпитания на новата хиперзвукова ракета са започнали през декември миналата година, съобщава руската информационна агенция РИА Новости. Комплексът е бил тестиран от надводни кораби по проекта 22350 и от многоцелеви атомни подводници от проекта 885М. С „Циркон“ ще бъдат въоръжени атомни подводници от проектите 885, 885М, 949АМ, надводни кораби по проектите 22350, 23560. С нея ще бъде превъоръжен и крайцера „Адмирал Нахимов“. Същевременно се разработва  и „Циркон“ за наземно базиране.

Една от възможните цели на хиперзвуковата ракета са американските самолетоносачи – не случайно я наричат техен убиец. През април т.г. в друга публикация в The National Interest се отбелязва, че хиперзвуковата скорост на „Циркон“  (над 9000 км/час) осигурява толкова много кинетична енергия, че даже пълна с бетон бойна глава ще породи мощен взрив и ще пробие дупка в самолетоносача, след което той няма как да оцелее.

Хиперзвуковата скорост на ракетата и позволява да порази всяка цел с перспективно разстояние от около 1500 км, оставайки при това абсолютно неуязвима за всяка сегашна и перспективна противоракетна отбрана.

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/2205536/22537d2e-6f99-48a7-812a-79b73d305e62/s1200?webp=false

Германската медия Stern пише, че на „Циркон“, изстреляна от подводница, ще са и нужни по-малко от пет минути за да порази и унищожи военното министерство на САЩ – Пентагона. Да се прехване подобно оръжие е невъзможно – противникът остава беззащитен и безпомощен.

Русия за разлика от Запада следва принципа на простото, ефективно и икономично решение. Ракетите „Циркон“ ще бъдат изстрелвани от приетия вече на въоръжение стрелкови комплекс 3С14, който сега работи с крилати ракети от типа „Калибър“.

Русия има всички основания да проявява силен интерес към укрепване на своите въоръжени сили. Студената война се завръща отново, а Русия не спира да бъде демонизирана и обявявана за враг №1 на т.н. „свободен свят“ от страна на САЩ и Великобритания най-вече. Контролираният от Америка военен блок НАТО ежегодно провежда маневри в непосредствена близост до руските граници.

Затова Русия, поучена от историята, се грижи за своята защита. Тя единствена в света разполага с хиперзвукови оръжия като „Циркон“. Според експерти  не се очертава да се появи скоро техен аналог в арсенала на враговете и.

А това е категорично доказателство и за високото качество на нейният научен, производствен, технологичен потенциал.