Доказват ли изборите, че нацията ни бързо оглупява?

Доказват ли изборите, че нацията ни бързо оглупява?

https://radugabg.ru/wp-content/uploads/2017/12/iamgesSofia1.jpg

Приключиха парламентарните избори – десети по брой след промените, настъпили през 1990 г. у нас. Резултатите вече са известни: за едни очаквани, за други – невероятни. Част от сънародниците ни са доволни от тях, а други – разочаровани. Не са малко и тези, на които изборите въобще не са им  интересни, защото са убедени, че те нищо няма да променят. Обогатяването на малцина и обедняването на мнозина, корупцията и шуробаджанащината ще продължават да си съществуват така, както са властвали и преди тези избори.

И по-всичко личи, че точно тази група ще се окаже права. България продължава устойчиво да деградира в икономически план например. Още в края на първото тримесечие дължавният ни бюджет вече е „на червено“ – дефицитът е от 656.5 милиона лева. Нещо, което не е случвало от 2014 година насам. Разходите на държавата само за предизборния месец март са увеличени с цели 4.6 милиарда лева! Обясняват ни, че всичко това е заради съществуването на пандемията от коронавирус. Но за всеки що годе мислещ човек е ясно, че тя е само повод за  управляващите да оправдаят собствената си некадърност. А и безотговорност – та пандемията е чудесен параван за прикриване на всевъзможни злоупотреби, корупционни практики и пр.

За съжаление, случилото се с бюджета ще го усетим скоро. Тепърва предстои орязване на социални разходи, скокове на цените. Връщането ни от илюзорния свят, създаден за да се печелят гласове на избиратели в реалния, няма начин да не е болезнено. Особено за тези, които и сега едва свързват двата края.

Основната причина да сме на това дереже е липсата на държавна стратегия. Хората, които по стечение на различни обстоятелства влизаха в коридорите на властта през последните три десетилетия, неведнъж ни демонстрираха  своя основен недостатък – да не виждат по-далеч от следващия понеделник. Невежеството им не им позволяваше да избират приоритети – да насочват ресурсите, с които разполага държавата ни към области, където те ще са най-ефективни и след десетилетия. И така да създават предпоставки за просперитет на обществото ни в бъдеще.

Впрочем от значение е и собствената мотивация на управляващите. Ако съдим по резултатите от дейността им и по начина им на живот, след като са слизали от власт, не е трудно да направим извода, че най-вече личният им интерес ги е движел. Повечето от тях са си тръгвали с  N-брой апартаменти, с милиони пръснати в банкови сметки за да не ни дразнят. И за да попаднат впоследствие на отлично платени местенца в бордове на забогатели точно по време на управлението им фирми.

https://gdb.rferl.org/feeec505-e4b1-4459-b156-7f226908b92b_w1200_r1.jpg

Отминалите избори са доказателство, че нещата в страната ни са много по-зле, отколкото сме си представяли. Пред изборните урни вече застава една нова група – хора, изцяло форматирани от вездесъщата чалга-култура. И занапред тя най-вероятно ще има решаващо значение за това, кой ще ни управлява. Сред тях е най-висок делът на тези, които  не знаят какво искат, но страстно го искат.  Повечето от тях са без обща култура и не могат да свържат два факта. Неспособни са да се ориентират в това, което се случва по света и у нас. Върхът на културата за тях е чалгата, а посланията, които тя им носи, устойчиво ги превръщат в агресивни циници и егоисти. Хора, които по определението на Оскар Уайлд знаят цената на всичко, но не ценят нищо. Пълнолетни граждани, които са убедени: светът им е длъжен, а не те на него.

Постоянното им общуване с Фейсбук и телевизията ги кара да смятат, че са способни да намират решение на всеки проблем, пред който се изправят. Те наистина си вярват, че са достатъчно информирани и комепетентни, за да се ориентират и в областта на политиката например. Наивни и толкова глупави, че дори не могат да осъзнаят това. Те дори не са  чували за съществуването на „критично мислене“, без което човек не е в  в състояние да направи най-важното – да различава истинското знание от фалшивото, красивите приказки от суровата реалност. За да се случи това несъмнено е допринесла  родната образователна система и семейното „възпитание“. Но огромна е ролята и на любимата им чалга – за глупака с простите си и ясни послания тя прави ненужно всякакво мислене.

Резултатите от парламентарните избори у нас показват още, че тарикатите, които изкарваха хората на протести преди броени месеци, постигнаха целите си – те ще влязат във властта. Но не за да разработват стратегии за развитие на държавата ни, а да грабят и пълнят алчно джобовете си.

На сайта на британското правителство попаднах на интересен документ –  прогноза за развитието на Великобритания в конкурентната епоха. В него се очертава как ще изглежда света в следващите години и какви трябва да са приоритетите на правителството в областта на сигурността, отбраната, развитието, външната политика. Този интегриран преглед  е резултат от работата на много учени и излага визията за глобална Великобритания. За британските експерти ключов елемент за да просперира страната им в следващите десетилетия и да си осигури стратегически – икономически и политически предимства, е да развива образованието, науката и технологиите. Без тях е невъзможно постигането на целите, които си поставя британското общество. Нещо повече: в документа се подчертава, че в обозримо бъдеще държавите, които инвестират в разработването и производството на критично важни и нови технологии, ще са глобални лидери.

Предвижда се Британия да увеличи научно-техническата си мощ като създава благоприятна среда за привличане на учени, изследователи, изобретатели, новатори от цял свят. Тя всячески ще облегчава тяхната юридическа, икономическа, промишлена подкрепа и извеждането на иновативни продукти на пазарите. За бързото придвижване на научните иновации в бизнеса и в чужбина държавата ще използва най-активно финансови, дипломатически, икономически средства. А за „вноса на мозъци“ се създава и специална програма, наречена „управление на таланти“. Британското правителство предвижда да увеличи инвестициите в научно-изследователски и опитно-конструкторски работи до 2.4 на сто от бруто-вътрешния продукт към 2027 г.

Във Великобритания вече е създадена и Агенция за перспективни изследвания и изобретения (The Advanced Research & Invention Agency – ARIA). Нейната задача е да подкрепя напредничави, рискови и скъпи научни изследвания. Бюджетът и е около 1.1 милиард долара, а в нея ще бъдат привличани водещи учени от цял свят. Те ще определят областите на изследвания и ще ги финансират без никакви бюрократични препятствия. Очакванията са, че  ARIA ще укрепи позициите на Великобритания като водеща научна държава и ще помогне да се възстанови икономиката и чрез иновации. ARIA ще заработи най-активно в края на следващата година.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/4078437/pub_606642219f06e153059cdae4_60664ca8b20786037953c808/scale_1200

Управлението на една държава не е чалга-концерт или телевизионно шоу, изпъстрено с очаквани от една посредствена публика популистки закачки с властимащи. Колкото и странно да звучи за повечето от избирателите, то изисква други качества, за които се говори  и в документа на британското правителство. За съжаление, не само на  избиратели, но и на абсолютното мнозинство от спечелилите на изборите и изгарящи от нетърпение да се окажат на властови позиции образи, точно те липсват. На тях общо взето не им пука за това, че все по-голямо значение за развитието и мястото, което ще заема една държава в днешния динамичен и все по-конкурентен свят, е дали тя разполага  с достатъчно наистина компетентни и отговорни политици, аналитици, учени. И дали е готова да инвестира необходимите ресурси, за да образова наистина качествено младите хора в страната ни. И така да ги подготвя да се възползват от бъдещите възможности и да са готови да се справят с предизвикателствата, които ги очакват.

Истината, колкото и некрасиво да звучи е, че изборите потвърждават нещо, за което има и много други индикатори: делът на затъпяващите ни сънародници расте в геометрична прогресия. А това означава, че никак не е далеч деня, когато най-вероятно не просто глупави хора, а истински дебили ще въртят кормилото на властта и у нас.