Домашен любимец, който тежи някакви си 136 килограма

Домашен любимец, който тежи някакви си 136 килограма

Повечето от нас обичат животните. И в много семейства на домашен уют се радват котки, кучета, папагали, хамстери, костенурки…
Но малцина се тези, които могат да се похвалят с мечок. Истински – голям, страшен, който тежи само някакви си 136 килограма. Точно такъв е Стьопата – мечока, който живее в руско семейство, обитаващо селска дървена къща, в обкръжението на брезички. Той се появил в живота на Светлана и Юрий Пантелеенко, преди повече от две десетилетия. Тогава мечето било едва на три месеца – намерили го ловци в гората. Било в много тежко състояние, майка му била загинала.
Днес мечока е на 24 години и е пълноправен член на руското семейство. Помага им в домакинството – през лятото полива градинката, а в дома цветята. Заедно играе със Света и Юрий, обича да пие чай с тях и да гледа телевизия, седнал на дивана.

Естествено този гигант (висок е 213 сантиметра), се нуждае от много енергия. Затова той всеки ден изяжда десетки яйца, куп зеленчуци, над 25 килограма риба… А най-много обича буркан от вкусното и така популярно в Русия сладко кондензирано мляко.
Стьопата е с много добър характер. За тези над две десетилетия, откакто е сред хората, няма случай да е наранил някой. Но това не му пречи да бъде супербодигард на дома, с когото никаква охранителна система не е в състояние да се конкурира. Само при вида му всеки злосторник ще се откаже от намеренията си.

Стьопата е известен не само в Русия, но и в чужбина. Света и Юрий са професионални дресировчици и са го научили и на много трикове – той е истински цирков артист, звезда от много руски филми. Участва в модни фотосесии, позира за руски и чуждестранни фотографи. Редовен и желан участник е и в новогодишни тържества за деца.