Допинг, безценен за здравето ни

Допинг, безценен за здравето ни

 

Сред многото мъдрости на Мечо Пух тази ми е любимата:
– Единственото по-хубаво нещо от едно гърненце с мед, са две гърненца с мед!
Не се сещам за друг продукт, освен меда, който незабавно да подхрани мозъка ни, след като го вземем. Причината е в равномерно разпределеното съдържание в него на глюкоза и фруктоза. Затова е много полезно и преди сън да си хапваме лъжичка мед – когато спим мозъка не престава да работи, а меда ще му осигури така необходимата енергия.

Не съществува по-добър източник на нея от него – в един килограм мед има 3150 калорий! Вероятно това е имал предвид древногръцкият математик Питагор, когато през VІ век пр.н.е. е обяснявал своята невероятна умствена работоспособност, с редовната употреба на мед.
Няма друг продукт с толкова универсално и благотворно влияние върху организма ни от меда.

Вкусен и лесен за употреба, той укрепва всичко в нас – от зрението и костите ни до обмена на веществата и имунитета ни. Причината за магическото му въздействие върху нашето здраве, е в неговата уникална наситеност с биологически активни природни вещества.
Медът се състои на 78 на сто от захари, около 20 на сто от вода и 2 на сто от минерални соли.

Да не забравя да спомена и биогенните стимулатори в него, които повишават тонуса ни – витамините А, В2, В6, С, D, К, Н, РР и др. Както и органичните киселини, като пантотеновата и фолиевата. И още микроелементите калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, цинк, алуминий, бор, литий, никел, олово, титан, осмий… Всички те са безкрайно нужни на организма ни.


Любопитното е, че съдържанието в меда на някои от тях удивително точно възпроизвежда концентрацията им в кръвта на човека. Реално това си е невероятно мощен и естествен енергетичен допинг, който е безценен за здравето ни.