До какво водят пет килограма излишно тегло: 1 част

До какво водят пет килограма излишно тегло: 1 част

 

 

Един от проблемите, който вълнува над два милиарда и сто милиона души на планетата, са излишните им килограми. При това е важна тенденцията: след около десетилетие над половината от човечеството ще се окаже в групата на хората с наднормено тегло!
Причините за това са различни, но главната сред тях е самоубийствения начин на хранене, който все повече хора следват. В тяхното меню не само преобладават полуфабрикати, разхладителни напитки и други вредни храни, но те ги консумират в големи количества.

При това го правят непрекъснато – спират едва, когато заспят. Макар, че някои се изхитрят и нощем да отварят хладилника – не случайно производителите са монтирали осветление в него… Преди четвърт век американеца например, е консумирал около 1850 калории дневно, а сега – 2154. Това е напълно достатъчно всяка година той да увеличава теглото си с по 15 килограма.


И какво от това, ще каже вероятно някой лакомник, ако попадне случайно на моите редове. А после ще се настани по-удобно на дивана, ще хване с една ръка дистанционното, а с другата ще придърпа по-наблизо препълнената си чиния. И блажено ще се наслаждава на любимата си храна и очакваното с нетърпение телевизионно предаване…


Ами нищо, бих му отговорил аз, само дето затлъстяването нанася непоправими поразии на организма ни. То повишава натоварването върху скелета ни, води до диабет, високо кръвно, хормонални нарушения, полова немощ, остеоартрит, създава проблеми с метаболизма ни… Предизвиква нежелани промени в работата на мозъка ни, като понижава интелекта ни – у хората с излишно тегло протичат пагубни процеси в главния мозък. Те негативно се отразяват на неговата познавателна (когнитивна) дейност.


А Центърът по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ тези дни съобщи, че има връзка между рака и затлъстяването. Точно излишните килограми са обусловили рака у над 630000 американци. Става дума за 13 вида рак: на мозъка, хранопровода, на млечната жлеза, щитовидната жлеза, стомаха, жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, панкреаса, яйчниците, матката, дебелото черво и на костния мозък.

Точно на тези заболявания се падат 40 на сто от всички случаи на рак в страната. При това, докато заболяваемостта от останалите разновидности на рак в периода от 2005 до 2014 г., е намаляла с 13 на сто, то туморите, причинени от затлъстяване, са се увеличили със 7 на сто.
Впрочем преди три години учени от Лондонския център по хигиена и тропическа медицина заявиха, че хората с излишни килограми са подложени на висок риск от развитие на 10 от най-разпространенсите видове рак.

До този извод те са стигнали, след като изучили данни на 5 милиона британци.
Друго проучване, осъществено в Имперския колеж в Лондон показа, че само 5 килограма излишно тегло увеличават два пъти риска човек да се разболее от рак. Според учените затлъстяването е свързано с 11 вида рак. За да направят своите заключения те са провели 304 експеримента.

Проследявали са връзката между индекса на телесна маса, теглото, обхвата на талията и 36 вида рак и техни подвидове. Така станало ясно, че със затлъстяване непосредствено са свързани рака на матката, яйчниците, бъбреците, хранопровода, стомаха, ректума…
Излиза, че цената, която можем да платим за неразумното си хранене, поради пристрастеността си към гледане на телевизия, сърфиране из интернет, използване на автомобила вече едва ли не за да се отиде и до банята и т.н., е твърде висока.

Факт е, че ако шофираме повече от час на ден, то ние ставаме средно с над два килограма по-тежки, отколкото, ако сме зад волана не повече от 15 минути.
Резултатът от човешкото безхаберие и невежество е, че всяка година близо три милиона души на планетата умират преждевременно заради излишни килограми или затлъстяване. И тази цифра продължава да расте пропорционално на увеличаването на талията на хората.