Дракони в небето и върху моста

Дракони в небето и върху моста

 

 

Град Вейфан се намира в провинция Шандун в Източен Китай. Смята се за най-зеления град в страната – тук са разположени огромни паркове, градини и алеи с богата растителност. Център е и на зеленчукопроизводството в Китай. Населението на града е повече от това на България – около 9 милиона души.
Град Вейфан е родината на книжните въздушни дракони. Затова тук през 1984 година е даден старт на международен фестивал на въздушните дракони – Weifang International Kite Festival.

Оттогава до днес той продължава да се организира през април всяка година и да радва десетки хиляди хора не само в Китай, но и в много други страни. Днес Вейфан е известен и като столица на въздушните дракони, тук е разположена щаб-квартирата на Международната асоциация на любителите на въздушни дракони.

А неотдавна към репутацията на град Вейфан се прибави още една забележителност – наблюдателно колело. Това е уникално съоръжение, което е монтирано над 540-метровия мост над река Байланг, която минава през града. Колелото наистина впечатлява – то е истинско инженерно чудо! Високо е цели 145 метра, а диаметъра му е 125 метра!


Наблюдателното колело има 36 кабини. Те могат да поберат 10 човека. За 28 минути те се наслаждават на едно пълно завъртване на колелото. От различните негови висоти посетителите могат да снимат невероятни картини на местния пейзаж. И тъй като става дума за 2017-та година, те мигновено могат да ги качат в социалните мрежи – всяка кабина предоставя достъп до интернет.


За построяването на това първо наблюдателно колело в света, което няма вътрешни опори, са отишли 4,6 тона стомана. Металните конструкции се преплитат около кабините и образуват т.н. “драконов хребет”.


Една от любимите ми мъдрости на великия китайски стратег и пълководец Сун Дзъ, е тази: за да победиш трябва да удивиш! И китайците не спират да го правят – с достиженията си от суперкомпютрите и хиперзвуковото оръжие до въздушните дракони и уникалните инженерни конструкции, те ни изненадват, изумяват, възторгват.
А с това мечтата им да бъдат най-мощната и велика държава на света, вече се сбъдва.